.

Nem csak a koronavírus pusztít SpanyolországbanSpanyol, olasz és görög mezőgazdasági dolgozók megélhetését és az egész olívaolaj-piacot fenyegeti, hogy ismét felütötte fejét a Xylella fastidiosa nevű növényi kórokozó baktérium, amit egyszerűen csak olajfaleprának hívnak.
 


A Xylella baktérium ellen nincs orvosság, csak az ültetvények elpusztítása lassítja a járványt.


A jelenlegi adatok szerint Olaszország olívaolaj-termő vidékének 17 százaléka érintett, és megjelent Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában is. A járvány tavaly indult, és már legalább egymillió fát ki kellett vágni Olaszországban. Szakemberek szerint ha nem tudják csökkenteni a fertőzés ütemét, és nem tudják pótolni a kivágott fákat, akkor ötven év alatt 5 milliárd euró lehet a veszteség. 

Drasztikus lépésekre lenne szükség ahhoz, hogy sikerüljön megállítani a fertőzést Európában, ez azt jelentené, hogy a látszólag egészséges egyedek jelentős részét is ki kellene vágni, és olyan fákkal pótolni, amik rezisztensek a kórokozóra. A szakemberek szerint szükség lenne arra is, hogy gyümölcsfákat vágjanak ki, és olajfaültetvényeket telepítsenek a helyére, de még így is éves szinten nagyjából 10 millió euró veszteségre kell készülnie az országoknak. 

A jelenlegi számítások szerint a baktérium, amire egyelőre nincs gyógymód, éves szinten nagyjából 5 km-es sugarú körben terjeszkedik, ha megelőző intézkedéseket tesznek a gazdák, akkor ezt 1 km-re lehet csökkenteni. Ezek közé tartozna az is, ha látszólag egészséges fákat vágnának ki, amit már javasoltak a szakemberek a gazdáknak, de azt mondják, hogy nem volt éppen kedvező a fogadtatás a termelők részéről. A növényi betegségekre való felkészülés egyébként sem egyszerű feladat a mezőgazdaságban, a még egészséges egyedek esetében is, mert nagyon eltérőek a módszerek és a hatásaik. A kormányoknak megfelelő intézkedéseket kellene hozniuk, amiket a gazdáknak be kellene tartaniuk, és fontos lenne az is, hogy a rezisztens fajtákat kifejlesszék, majd állami segítséggel szaporítsák, és minél több helyen használják. 

A veszteség azonban nemcsak gazdasági, hanem kulturális jelentőséggel is bír, ugyanis néhány olajfaliget több száz éves, most ezeket is kivágás fenyegeti, mert egyelőre nincs más gyógymód a fertőzés megállítására.- írja az INDEX
 


Xylellával fertőzött olajfaültetvény

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 Vár a Costa del Sol