Negyvenezer éves karkötő, modern kori technológiávalEgyedülálló zöld kő karkötőt fedeztek fel ősi emberi maradványok mellett egy szibériai barlangban. 
 
A karkötő korát 40 ezer évesre becsülik, mivel abból a földrétegből került elő, ahol ilyen idős emberi maradványokat találtak. A bonyolult, modern megjelenésű csiszolt ékszerdarabról úgy gondolják, hogy a gyenyiszovai ember, egy régen kihalt korai embercsoport készítette kloritból.
 
A figyelemre méltó darabot az Altaj hegységben találták még 2008-ban, de csak nemrég mutattak be róla képeket, és egy rekonstrukciót arról, hogyan nézhetett ki készítésének idején.
 

 
A szakértők, akik éveken át vizsgálták a karkötőt azt mondják, hogy a bizonyítékok arra utalnak, hogy egy kivételesen ritka darab lehetett abban a korban, és valószínűleg nagy jelentőségú személy lehetett a viselője, jelentette a The Siberian Times. (1)
 
A vizsgálatok során a kutatók azzal szembesültek, hogy ezen korai emberek technológiailag jóval fejlettebbek voltak, mint azt korábban gondolták, és a gyenyiszovai ember technológiája látszólag fejlettebb volt, mint a Homo sapiens, vagy a neandervölgyiek technikai szintje.
 
A kutatók megállapították, hogy a karkötő egy részébe fúrt lyuk olyan pontosságú, amit csak egy ma használatos, magas fordulatszámú fúrógéppel lehetett elkészíteni. A karkötőt gondosan lecsiszolták, és valószínüleg egy rövid bőrszíjon lógó medál lehetett a középpontjában
 

A szakértők azt sem zárták ki, hogy a karkötő egy későbbi korban készült, és a gyenyiszovai ember korábbi maradványai mellé temették el. Ezt a feltételezést megkérdőjelezi, hogy több ezer év múlva mi indokolná ilyen értékes ékszer eltemetését az ősi csontok mellé.

A tudósok megjegyezték, hogy a karkötő kloritból készült, ami egy olyan kő, ami a természetben megtalálási helyétől 250 kilométerre fordul elő. Tehát valamilyen kapcsolat, vagy akár kereskedelem is létezhetett a lelőhely és a távolabbi környék népessége között.
 
Az egyedülálló karkötő jelenleg a Szibériai Népek és a Távol-Kelet Történeti és Kulturális Múzeumában található Novoszibirszk városában.

Irina Salnikova, a múzeum vezetője azt mondta: "A készítő ismeretei tökéletesek voltak. Kezdetben azt gondoltuk, hogy a neandervölgyiek vagy a modern emberek készítették, de kiderült, hogy a mester egy gyenyiszovai ember volt."
"Minden ékszer mágikus jelentéssel bírt az őskori emberek számára. A karkötők és nyakdíszek például azért voltak, hogy megvédjék az embereket a gonosz szellemektől." - tette hozzá, majd így folytatta: - "Ez a darab a bonyolult technológia és az 'importált' alapanyag miatt nyilvánvalóan az adott társadalomban magas rangú személyhez tartozott."

Anatolij Derevyanko, az Orosz Tudományos Akadémia szibériai ága Régészeti és Néprajzi Intézetének igazgatója azt mondta: "A karkötő lenyűgöző. Erős napsütésben visszatükrözi a nap sugarait, éjjel a tűz mellett mély árnyalatú zölddé válik. Nem valószínű, hogy egy mindennapi viseletre szánt ékeszrdarab volt. Úgy vélem, hogy ezt a gyönyörű és nagyon törékeny karkötőt csak néhány kivételes alkalommal viselték."
 
A karkötő két darabját találták meg, melyek körülbelül három centiméter szélesek és egy centiméter vastagságúak  A méretből és a formából kovetkeztetve úgy gondolják, hogy annak idején  jobb kézen viselte talán egy nő vagy egy gyerek.
Ami a leginkább zavarba ejtette a szakértőket, az a módszer, ahogy az ékszer elkészítésére sor került, és távolról sem világos, hogy a "primitív emberi faj" hogyan hozhatta létre azt.

Akarkötőn van egy fúrt lyuk, melynek az átmérője körülbelül 0,8 cm. Ezt tanulmányozva a szakértők megállapították, hogy a fúró forgási sebessége minimális ingadozással meglehetősen magas volt, és egy olyan technológiát alkalmaztak, ami csak a legutóbbi időkben vált gyakorivá.
 
 
"Az ősi mester olyan technikákban volt képzett, amelyekről úgy gondoltuk, hogy nem jellemző a kőkorszakra." - nyilatkozta Anatolij Derevyanko.

Az intézet igazgatóhelyettese Mikhail Shunkov elmondta, hogy az ékszer darabjait "ugyanabban a rétegben" találták a barlangban, ahol a gyenyiszovai ember igazolt maradványaira leltek.
 

A karkötőt a híres gyenyiszovai barlangban fedezték fel, amely az egyedülálló régészeti leletei miatt nevezetes, ahol egy gyapjas mamut és egy gyapjas orrszarvú csontjait is megtalálták.
 
A karkötőt körülvevő talaj korát oxigén izotóp analízissel határozták meg.

(1) http://siberiantimes.com/science/casestudy/features/f0100-stone-bracelet-is-oldest-ever-found-in-the-world  / cikke, az újvilágtudat fordítása
 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja