Nazca, ami még ma is rejtélyAz óriási lapos hegytetőket Nazcanál évtizedek óta rejtély övezi. A régészek még ma sem tudják megmagyarázni, hogyan és miért hozták létre az "ősi emberek" ezeket a hatalmas, sima "kifutópályaszerű" jeleket több ezer évvel ezelőtt.

 

Régóta lenyűgöznek bennünket a Nazca- és a Palpa-vonalak. Az ősi "művészet" ezen hihetetlen darabjai a száraz perui partmenti síkságokon találhatók Limától mintegy 400 kilométerre délre. A megdöbbentő geoglifák körülbelül 500 négyzetkilométeres területet fednek le, és valamikor i.e. 500 és i.sz. 500 között hozták őket létre.
 

A Nazca és a Palpa-vonalakat tartják az egyik legnagyobb régészeti rejtélynek főleg a méretük, a mennyiségük és jellegük miatt. Egyes vonalak élőlényeket, stilizált növényeket és képzeletbeli lényeket ábrázolnak, valamint több kilométer hosszú geometriai alakzatokat.
 

Tanulmányok szerint a legnagyobb Nazca figurák körülbelül 300 méteresek, és a leghosszabb geoglifa mintegy 14 kilométer.

A legelgondolkodtatóbb felfedezések Nazcanál azonban azok a rejtélyes hegycsúcsok, melyek kísértetiesen hasonlítanak a mai modern kifutópályákra. A Nazca körül található hegyek csúcsai közül néhány szó szerint úgy néz ki, mintha valami hihetetlen erő préselte volna le őket. Több kutató szerint a titokzatos csúcsok úgy festenek, minthogyha "tökéletesen" átvágták volna a hegyek tetejét, amivel elképesztően sík felületeket hoztak létre.


Szóval, hogyan lehetséges az, hogy ezek a hatalmas "kifutópályaszerű" hegyek léteznek? És azok, akik létrehozták az elképesztő sivatagi ábrázolásokat, állatokat, növényeket és bonyolult mértani alakzatokat, miért törődtek azzal, hogy megalkossák ezeket a gigantikus sík felületeket?

Nazcaval kapcsolatban számos megválaszolatlan kérdés merül fel. Vajon ezeket a hatalmas ábrákat felülről nézték? A csillagképeket utánozták az égen? Mit akartak velük mondani az őseink a jövő generációi számára? A Nazca-vonalak csupán egyfajta ősi művészetet jelentenek? Ha így van, akkor miért készítettek olyan alkotásokat, melyeket nem lehet teljes mértékben értékelni a földről nézve?

Lehetséges, ahogy arra az ősi űrhajós teoretikusok utalnak, hogy a Nazcanál látható "kifutópályák" valójában navigációs jelek, melyeket a földönkívüliek használtak, akik több ezer évvel ezelőtt látogatták meg a területet? Vajon elképzelhető, hogy néhány hatalmas, lapos háromszöget azok az űrhajók hoztak létre, melyek a távoli múltban ezen a helyen landoltak? Vagy esetleg az "istenek" használták ezeket a pályákat, hogy meglátogassák az embereket Peruban? Vagy talán az ókori emberek az olyan ábrákat, mint például a Nazca űrhajós figura, ezen "istenek" tiszteletére alkották meg, akik fentről érkeztek?

Érdekes módon egyes helyi legendák szerint a titokzatos inka teremtő isten, Viracocha adott utasítást a Nazca-vonalak és jelek létrehozására a múltban. Egyes sorok viszont azt mondják, hogy maga Viracocha hozta létre a vonalakat. Ő volt a nagy tanító isten az Andokban.

A szkeptikusok kitartanak amellett, hogy ezeket az óriási alakokat és a lapos hegytetőket nem hozhatták létre fejlett repülő szerkezetek segítségével. Vajon elképzelhető, hogy a tökéletes alakú háromszögeket, melyek több száz méter átmérőjűek, maguk a Nazca emberek hozták létre, ahogy arra egyes kutatók utalnak? És ha igen, akkor hogyan magyarázhatók a lapos hegytetők, melyek a Nazca vonalakat körülölelő magaslatokon találhatók?

Manapság a legelfogadottabb elmélet a Nazca és Palpa-vonalakkal kapcsolatban az, hogy ezek hatalmas csillagászati naptárak, szertartási helyek, koordináta rendszerek, és végül, de nem utolsósorban óriási leszállópályák, melyeket kozmikus szomszédaink hoztak létre több ezer évvel ezelőtt.
 

A legismertebb vonalak és ábrák elhelyezkedése

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja