A napfény csökkentésével kivánják védeni a nagy koralzátonyt



Felhők segítségével akarják hűteni az óceánt

 

Az óceán vízének melegedése miatt minden idők legnagyobb kiterjedésű korallfehéredése sújtja az ausztrál Nagy-korallzátonyt, ezért ausztrál tudósok nagyszabású próbálkozásba kezdtek az óceánvíz lehűtésére: kifehérítik a térségben lévő felhőket.


A nagy korallzátony Ausztrália partjainál

Hóágyúhoz hasonló turbinával szórják a sókristályokat

A kutatók a világ legnagyobb korallzátonya térségében egy hajón elhelyezett hóágyúhoz hasonló, átalakított turbinából több billió nanoméretű sókristályt szórtak a levegőbe.

Az apró sókristályok az alacsonyan szálló felhőkbe vegyülve kifehérítik azokat, ezáltal a felhők jobban visszaverik a napfényt, amely így kevésbé melegíti az óceán vizét.

 
A Nagy-Korallzátony a Föld legnagyobb biogén képződménye  Forrás: Imaginechina/Stringer - Imaginechina/Stringer

Daniel Harrison, a Southern Cross Egyetem kutatója, a projekt vezetője pénteken "nagyon, nagyon bátorítónak" nevezte a március végén végrehajtott kísérletet, amelyet az egyetem kutatói a Sydney-i Óceántudományi Intézet szakembereivel együtt végeztek.

Az ausztrál Nagy-korallzátonyt a fajok rendkívül nagy diverzitása miatt a tenger esőerdőjének is nevezikForrás:Elter Károly

Harrison szerint a kísérlet sikeressége ellenére legalább négy évnyi további kutatás szükséges ahhoz, hogy bebizonyosodjon elméletük helyessége.

Legalább hetven százalékkal lehetne csökkenteni a korallfehéredést

Ahhoz, hogy a felhők kifehérítésével elejét vegyék az óceánvíz melegedésének, tízszer nagyobb méretű kísérletre van szükség, több nagy turbina alkalmazásával - magyarázta Harrison.


<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/uaNoXc6AU2c" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
 
 

Origo

.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 
 



Vár a Costa del Sol