Metró ami nem ment sehová, mégis 3 évig működött1867-ben New York utcáin hatalmas volt a tömeg. Alfred Ely Beach mérnök és üzletember azon gondolkodott, hogy milyen jó lenne metróval közlekedni, de ötletét kinevették. Beach erre saját költségére épített egy alagutat, amin átfértek a kocsik: 58 nap kellett a 95 méters hosszú alagút elkészítéséhez.


Broadway, utcakép 1870

2-pneumatic-transit-1870-granger
A tervezett metró

1870-re elkészült a bemutató szakasz. Beach viteldíj ellenében megkocsikáztatta az érdeklődőket, akik egy ismert ruhaüzletből tudtak lemenni az alagútba. A díszes váróban freskók, szobrok, kényelmes fotelek tették szebbé a környezetet, az unatkozókat élő zongorajáték és aranyhalas tó szórakoztatta.


Kiváncsi gazdagok

A metrókocsin 22 plüss fotelekben lehetett utazni, szintén luxus körülmények között, így a szokatlan közlekedési eszközt többnyire csak a gazdagok használhatták. Közlekedésre már csak azért sem volt alkalmas, mert nem volt meg a másik vége: amikor a kocsi az alagút végére ért, egyszerűen megfordult, és visszavitte az utasokat a kiindulási pontra.

pam9053
Kocsi belső

A teljes vonalat nyolc kilométeresre tervezték, de a lassú és hangos metró nem aratott osztatlan sikert. Mire 1873-ban Beach engedélyt kapott a további építkezéshez, elfogyott a pénz, az egész metróépítés leállt.

subway-station
Az elképzelt állomás

Az alagutat bortárolásra és céllövöldözésre használták, majd Beach halálával az egész feledésbe merült. 1912-ig, a mai metró megépítésig úgy is maradt. A vonalat az új metro építkezéskor lerombolták, csak a City Hall állomás van még meg, de az sincs a jelenlegi metró rendszerében.

This group of financiers and city officials get a tour of New York City's first subway in January 1904 while the city's policemen stood by on the platform at City Hall Station. Seated toward the front of the ceremonial flat car are Alexander Orr, August Belmont, John B. McDonald, and Mayor George B. McClellen. (AP Photo/NYC Transit Authority)
1904 januárjában indult a “modern” metró első útja New Yorkban
A metróalagút ma
A metró állomása ma
 


A videó az elképzelt metrót mutatja be
<iframe width="640" height="420" src="https://www.youtube.com/embed/awRKZxSMsBw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 


forrás


 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

.Vár a Costa del Sol