.

Megtalálták a legrégebbi föniciai hajóroncsotAz ókorból származó, 3600 éves hajóroncsot találtak török régészek Antalya tartomány földközi-tengeri partjainál. A szakemberek szerint a lelet a világ legrégibb hajóroncsa lehet.

 

A bronzkorból, a Kr. e. 1600-as évekből származó hajó maradványaira az Akdeniz Egyetem víz alatti régészcsoportja bukkant rá a Földközi-tengerben, Törökország déli partvidékén. A kereskedőhajó 14 méter hosszú volt, rakományként 1,5 tonna rézrudat szállított.


A búvárok ennyit találtak a hajóból

A kutatók úgy vélik, a hajót egy vihar süllyesztette el, miközben Krétára vagy az Égei-tengerre tartott. Munir Karaoglu, Antalya tartomány kormányzója hétfői sajtóértekezletén régészeti szenzációként értékelte a leletet, mivel az nemcsak a világ legöregebb hajóroncsa lehet, hanem az emberiség történetének egyik legkorábbi, ipari terméket szállító hajói közé tartozhatott.


Ehez hasonlóan nézhetett ki a most feltárt hajóroncs

Eddig egy 2400 éves görög kereskedőhajót tartottak a világ legrégebbi hajóroncsának, amelynek maradványait a Fekete-tenger bolgár partjainál fedezték fel.

MTI.

 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja