A második világháborúban jégből akartak anyahajót építeniMa már bármilyen képtelennek is tűnik, a britek és az amerikaiak komolyan fontolgatták hatalmas, jégből készült hajók bevetését a II. világháborúban. Még egy új anyagot is kikísérleteztek, és prototípust is készítettek..


Az Atlanti-óceáni csatában jó ideig komoly gondot okozott a szövetségeseknek, hogy – megfelelő hatótávolságú repülőgépek, illetve elegendő számú repülőgép-hordozó hiányában – tengeralattjáró-vadász repülőik a hatalmas vízterületek felett nem tudtak kellő védelmet adni a hajókonvojoknak.


1942-ben már úgy tűnt, hogy a Harmadik Birodalom nemcsak a szárazföldön, hanem az Atlanti-óceánon is megnyeri a második világháborút. A német tengeralattjárók az Egyesült Államok 1941. decemberi hivatalos hadba lépését követően ugyanis már nemcsak az európai és az afrikai, hanem az észak- és a közép-amerikai partok mentén is eredményesen vadásztak az angolszász nemzetek zászlói alatt közlekedő teherszállító hajókra. A „Dobverés” nevű náci hadművelet keretén belül a Karl Dönitz tengernagy vezette farkasfalka csak 1942 augusztusától 1943 májusáig 3.857.705 bruttó regisztertonnányi szövetséges hajót süllyesztett el a tenger fenekére, amely a korábbi évek veszteségeiknek a háromszorosát jelentette. Washington és London a riasztó fejlemények hatására ekkor megállapodott abban, hogy a tengeralattjáró-háború megnyerését minden további hadművelet elé helyezi, és ehhez minden eszközt felhasznál.

Kapóra jött a brit admiralitásnak Geoffrey Pyke ex-hírszerző és feltaláló ötlete, aki azt indítványozta, hogy vágjanak le az északi-sarkvidék jégtábláiból egy 1200-szor 200 méteres darabot, amelyet nagyteljesítményű motorokkal és fedélzettel ellátva, egy előretolt repülőgép-hordozó támaszpontként eredményesen lehetne felhasználni a német tengeralattjárók elleni harcban.

Olcsóságuk mellett Pyke szerint a jégből épített hajók hatalmas méreteik miatt bombákkal és torpedókkal gyakorlatilag elsüllyeszthetetlenek lettek volna, az esetleges sérüléseket pedig úgy lehetett volna kijavítani, hogy vizet öntenek rájuk. 1942 decemberében Churchill zöld utat adott a terv megvalósításának. Ám hamar kiderült, hogy a dolog nem olyan egyszerű: a jéghegyek a felületén zajló forgalom miatt túlságosan ingatagak, ráadásul a jéghajó folyamatos hideget igényel, miközben a mozgatásához és kormányzásához szükséges motorok rengeteg hőt termelnek.

Miután az ötlet jéggel megvalósíthatatlannak látszott, Pyke a róla elnevezett anyaggal, a pykrittel kezdett kísérletezni. A pykrit fapép és víz megfagyasztott keveréke, ami kevésbé törékeny, jobban formázható, s a hőmérsékletét a jégnél jobban tartja.


A jéghajó terve

Bár a kanadai Patricia-tavon megépített modell elkészült, ám számos probléma merült fel. Az atlanti csatában a nagy hatótávolságú repülők megjelenése, új anyahajók bevetése, illetve, hogy Portugália az Azori-szigeteken engedélyezte egy tengerészeti támaszpont építését, végül is megoldotta a szövetséges konvojok kísérésének gondját.


 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

.Vár a Costa del Sol