Május elseje
Május a tavasz legszebb hónapja. ilyenkor éled újra a természet, zölbe borulnak a fák, virágba borulnak a rétek.


Azonban május elseje mégsem ezért lett ünnep. A XIX. század első felében, az ipari forradalon hajnalán, a munkások hajnalban keltek, és 12-14 órai munka után már sötétben fekükdtek.
Az utópista szocialista brit gyáros, Robert Owen 1817-ben javasolta a munkások addig 10-14 órás munkaidejének nyolc órára csökkentését, de ez sokáig csak álom maradt. Nagy-Britanniában a 10 órás munkanap csak az 1870-es években vált általánossá.
1886. május 1-jén Chicagóban több napig tartó tüntetés és sztrájk kezdődött a nyolcórás munkaidő bevezetése érdekében. Az események eldurvultak és május 3-án több mint egy tucat tüntető halt meg a rendőrök sortüzében.
Ennek emlékére a következő években megemlékezéseket, tömegdemonstrációkat tartottak, majd 1891-ben a Második Inernacionálé hivatalosan is ünneppé nyílvánította május 1-ét.

A XX. században a szocialista országok a szocialista eszmék megünneplésére rendezték a május 1-i felvonulásokat. Ezen a http://retronom.hu/files/images/DSC_1173.preview.JPGnapon kicsit lazíthattak a pártállamok dolgozói, és a kötelező felfonulások után, valódi majálisok kezdődtek.

Az egyház sem akart kimaradni az ünnepi hangulatból, és ezt a napot XII. Pius pápa 1955.-ben, Jézus nevelőapja, Munkás Szent József emlékére egyházi üneppé nyívánította. Erről a szocialista tábor szorgos dolgozüi nemigen tudtak, nekik továbbra is nemzetközi munkásosztály harcos szellemében kellett felvonulniuk.
Az 50-es 60-as évek felvonulásain harsogtak a munkásmozgalmi dalok, a hangszórók lelkesítőnek szánt mondatokat harsogtak. A jelszavakat a pártbizottság hagyta jóvá, és ezeket kellett a tömegeknek skandálniuk. Talán még vannak akik emlékeznek ezkre.
 
http://retronom.hu/files/images/Majus-1-i-jelszavak-1988-001.preview.jpg
A televíziók a szocialista országokban élő közvetítésekkel számoltak be a felvonulásokról. A Magyar Televízió népszerű műsora volt a "Felvonulók kérték" című összeállítás, ahol ritkán hallott kedvelt zeneszámokat is sugároztak a "felvonulók kérésére".
Ezekről az adásokról több paródia is készült. Az egyikban Gálvölgyi János így látta a műsor készítését
 
 
<iframe width="640" height="390" src="https://www.youtube.com/embed/4yUhT1-brgc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A vasfüggöny lehullása, 1990 után, a munkavállalók szolidaritási napjaként él tovább az ünnep. Az emberek már elfelejtették a harcos elődöket, és május 1-én leginkább a színes léggömbök, a felvonulások utáni fagyizás, vagy a Laci konyhák illata jut eszükbe.

Mára az egész világon megünneplik ezt a napot. Spanyolországban május 1. munkaszüneti nap. Sokan kihsználják az elmúlt hetek hűvüsebb időjárása után a melegre fordult időt és tömegével özönlenek a tengerhez.  Costa del Sol feletti városokból, Sevilla, Córdoba, Granada, özönlenek az emberek a tengerpartra ezen a hosszú hétvégén. Ilyenkor megtelnek a vendéglők, és nagy keletje van a nyílt tüzön sütött szerdíniának.

P.R

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja