A Magyar Vöröskereszt összefoglalója a koronavírus kapcsán feltett, leggyakoribb kérdésekről és válaszokról.A koronavírust érintően számtalan olyan feltételezés, híresztelés és kérdés forog a közbeszédben, melyek a járvány terjedésével, valamint a lehetséges megelőzési és gyógymódokkal kapcsolatosak. A hiteles informálódás érdekében az alábbi összefoglalóban, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által közreadott anyagok felhasználásával összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat.  A WHO anyagai angol nyelven itt érhetőek el.

Az új koronavírus (COVID-19) nagyon fertőző-e / könnyen elkapható a vírus?

A koronavírust nehezebb elkapni, mint gondolnánk. A vírussal való fertőzéshez szoros, közvetlen érintkezés szükséges egy beteg emberrel (vagy az általa használt tárgyakkal és felületekkel). A betegségben szenvedők között sok olyan gondozó és családtag is van, aki személyi védőeszköz nélkül ápol egy beteg embert.

Az új koronavírus (COVID-19) csak az idősekre veszélyes, vagy a fiatalabbak ugyanúgy megbetegedhetnek?

A koronavírust bármely nemű és életkorú ember elkaphatja. Idősebb emberek és azok, akik egyébként is valamilyen egészségügyi kockázattal (pl. asztma, cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegségek) bírnak, fokozottan veszélyeztetettek, hiszen fennáll a veszélye, hogy sokkal súlyosabban megbetegednek a vírustól.  A WHO azt javasolja, hogy az idős emberek tegyék meg a megfelelő lépéseket saját biztonságuk érdekében, betartva az egészségügyi előírásokat.

Háziállatok terjeszthetik új koronavírust (COVID-19)?

Jelen állás szerint nincs arra utaló bizonyíték, hogy a hobbiból tartott háziállatok, mint a kutya vagy macska megfertőződhetnének az új koronavírussal. Ugyanakkor mindig érdemes kezet mosni, miután állatokkal foglalkoztunk, hiszen ez megóvhat minket olyan általános, állatok által terjesztett baktériumoktól, mint az E.coli vagy a szalmonella.

Elkaphatom-e az új koronavírust (COVID-19), ha valakivel beszélgetek, vagy mellette ülök?

Nagyon valószínűtlen, hogy elkapja a vírust, ha emberekkel beszél, az utcán sétál, piacon vásárol, vagy más zsúfolt helyen jár. A közelében tartózkodó személy általában nem terjeszti a vírust. Akkor sem fenyegeti vírusfertőzés, ha az utóbbi időben nem utazott az érintett országokba, vagy nem érintkezett koronavírusban szenvedő emberrel.

Kerülnünk kell-e a Kínából érkező embereket?

Ugyanazokat az óvintézkedéseket kell alkalmaznunk mindenkinél (nemzetiségtől, származástól stb. függetlenül), akik betegek lehetnek és a megfázáshoz hasonló tüneteik vannak (orrfolyás, láz, torokfájás, köhögés és nehézlégzés). Idetartozik a gyakori kézmosás vízzel és szappannal vagy alkoholos kézmosó géllel, hogy letisztítsunk a kórokozókat a kézről; maradjunk távol azoktól, akik köhögnek, tüsszögnek, vagy betegek (tartsunk legalább 1 méter távolságot), és bíztassuk őket, hogy menjenek el a közeli orvosi rendelőbe.

Biztonságos levelet vagy csomagot fogadni Kínából?

Igen, biztonságos. Azok, akik levelet vagy bármilyen küldeményt fogadnak Kínából, nincsenek kitéve kockázatnak a vírussal való érintkezés tekintetében. Korábbi vizsgálatok alapján bizonyított, hogy a koronavírus nem képes életben maradni tárgyakon, így leveleken és küldeményeken sem.

Kerülnünk kell-e a kínai ételeket?

Az új koronavírus (COVID-19) nem terjed, ha kínai ételt eszünk. Higiénikus és tiszta környezetben biztonsággal ehetünk bármilyen, alaposan megfőzött ételt.

Létezik bármilyen kifejezetten a koronavírus ellen kifejlesztettet gyógyszer, mely segít megelőzni vagy kezelni az új koronavírust (COVID-19)?

Jelenleg nem létezik olyan gyógyszerkészítmény, mely kifejezetten az új koronavírus kezelésére (COVID -19) szolgálna, ugyanakkor azok, akik a koronavírusos megbetegedéssel küzdenek, mindenképpen kiemelt kezelésben kell, hogy részesüljenek. Bizonyos kezelési módszerek jelenleg is megfigyelés és/vagy klinikai tesztelés alatt állnak. A WHO azon dolgozik több kiemelt partnerével, hogy meggyorsítsa a kutatásokat és a gyógyszerfejlesztéseket.

Az antibiotikumok hatásosak az új koronavírus (COVID-19) megelőzésében vagy kezelésében?

Nem, az antibiotikumok nem hatásosak vírusok ellen, csak baktériumokra hatnak.

Az új koronavírus (COVID-19) egy vírus, ennélfogva semmilyen antibiotikum nem használható megelőzés vagy kezelés céljából. Azonban, ha valaki koronavírus fertőzés miatt kezelés alatt áll, előfordulhat, hogy antibiotikummal is kezelik, mivel fennáll a lehetősége egy bakteriális keresztfertőzésnek.

A tüdőgyulladás elleni védőoltás megvéd az új koronavírus (COVID-19) ellen?

Nem véd meg.

Az olyan védőoltások, mint a tüdőgyulladás, vagy B típusú influenza elleni oltás nem okoz védettséget az új koronavírussal szemben.  A vírus az eddigiektől eltérő, megfékezése új kezelési módot és saját védőoltást igényel. A kutatók dolgoznak a védőoltás kidolgozásán, mely folyamatot támogat a WHO. Annak ellenére, hogy a fent említett oltások nem hatásosak a koronavírus ellen, igénybe vételük erősen ajánlott az egészségünk megőrzése érdekében.

Hogyan tudhatom biztonságban a gyermekemet?

Fontos, hogy megtanítsa gyermekét, hogy rendszeresen mosson kezet szappannal és vízzel, vagy alkoholos kéztisztítóval. Azt is meg kell tanítani, hogy a könyökhajlatába vagy zsebkendőjébe köhögjön / tüsszögjön, és dobja a zsebkendőt közvetlenül a szemétbe, és azonnal mosson kezet. Nyissa ki az ablakokat otthon és a tömegközlekedési járműveken, hogy a levegő keringjen és kiszellőztesse a kórokozókat!

Szükségem van-e maszkra, hogy megvédjem magam az új koronavírus (COVID-19) ellen?

Nincs, a legjobb, amit tehet azért, hogy megvédje magát az új koronavírus (COVID-19), ha alaposan és gyakran kezet mos.

  • Ha egészséges, akkor kell csak maszkot viselnie, ha olyan személyt ápol, aki esetleg az új koronavírussal érintkezett.
  • Ha gyakran tüsszög vagy köhög, maszkot kell viselnie, hogy ne terjessze a vírust köhögés vagy tüsszentés útján más emberekre vagy a felületekre.

A védőmaszkok szakszerű felhelyezéséről és eltávolításáról angol nyelven a WHO videójából lehet megtudni többet:

 

Mennyire hatékonyak a hőszkennerek új koronavírus (COVID-19) kimutatásában?

A hőszkennerek meglehetős hatékonysággal képesek kiszűrni azokat a lázas (a normálisnál magasabb testhőmérsékletű) embereket, akiknél feltételezhető, hogy az új koronavírustól betegedtek meg. Ugyanakkor nem képesek kiszűrni azokat az embereket, akik még a betegség lappangási szakaszában hordozzák a vírust, ugyanis a koronavírussal érintkezett személyeknél 2-10 nap is eltelhet, amíg megbetegednek és belázasodnak.

Fokhagyma fogyasztásával megelőzhető az új koronavírussal (COVID-19) történő megfertőződés?

A fokhagyma egy nagyon egészséges étel, melynek lehetnek antimikrobiális tulajdonságai. Ugyanakkor arra nincs konkrét bizonyíték, hogy az aktuális járvány kapcsán a fokhagymafogyasztás hatékonynak bizonyult volna, az új koronavírussal szemben.

.Forrás: http://voroskereszt.hu/hirek/tenyek-es-tevhitek-a-koronavirussal-kapcsolatban/

Címkék: 
.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 
 Vár a Costa del Sol