.

Magellán hajójának replikája: Nao ViktóriaMagellán kalandos előélete és rengeteg tengerészeti tapasztalatszerzés után felejánlotta szolgálatait Manuel portugál királynak. A király azonban nem tartott igényt szolgálataira és az ellen sem volt kifogása, ha a más ország szolgálatába szegődik.
Néhány év kényszerű szárazföldi tartozkodása alatt az időközben fellelt térképek, és egyes tengerészek beszámolója alapján, egyre inkább meggyőződésévé vált egy Amerikát keresztül szelő vizi átjáró létezése az Atlanti és Csendes óceán közt. Ennek felfedezését tűzte ki céljául. 
Elképzeléséhez Spanyolországban keresett támogatást. Tervét a Sevillai Casa de Contratacion (Tengerészeti Kereskedelmi Kamara) nem támogatta. Azonban volt egy befolyásos személy, Juan de Aranda, aki fantáziát látott Magellán terveiben, melyben az Atlanti és Csendes óceán közti átjáró megtalálásával megnyithatná Spanyolország számára az utat a gazdag "fűszer szgetek" felé.
Juan de Aranda  kijárta V. Károly spanyol király támogatását, mellyel Magellán számára megnyílt a felfedező út lehetősége.
Az Indonéziától délre található szigetcsoportról származó fűszerek árát az Ázsián keresztüli veszélyekkel teli szárazföldi szállítás a csillagos égig emelte.  Egy rövideb tengeri út kevesebb veszélyt, több árut, ezáltal jelentős haszonot jelentett volna. Ez jelentős érv volt Magellán terve mellett.
V. Károly egy kisebb flottát biztosított a felfedező út számára.
A hajók – Trinidad, San Antonio, Concepcion, Victoria, Santiago – álló flotta 1519. szeptember 20-án, kedden, hajnalhasadáskor hagyták el a spanyol partokat. Az öt hajón 250 (más források szerint 300) fõ indult,  tisztekkel, matrózokkal, katonákkal. 

Dél-Amerika partjait végigjárva keresték az átjárót  a Csendes óceán felé. Végül, az utólag róla elnevezett Magellán szoroson sikerült átjutniuk.
Magellán, a Fülöp szegeteknél, 1521 árilis végén meghalt egy helyi törzzsel történt csetepatéban.
Ezután Sebastiano del Cano kapitány irányításával áthajózták az Indiai Óceánt.
Afrika megkerülésével 1522. szeptember 6.-án  csak ez az egy hajó tért vissza 26 tonna rakománnyal, 18 halálosan kimerült tengerésszel Spanyolországba.
Ez utazás véglegesen bebizonyította, hogy a föld gömbölyû. Körebe lehet hajózni.

Ezek a felefedezõ utak, (Vasco de Gama, Kolmbusz, Magellán) soha nem csak a felfedezés öröméért, hanem a felfedezett helyek kincseiért, gyarmatosításáért indultak. A meghódított területek kincseibõl gazdagodott a középkori Spanyolország.

 

Rovatok: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 Vár a Costa del Sol