.

Ma van az adventi időszak első vasárnapjaAz idén november 29-én vasárnap kezdődödik az adventi időszak.


Advent négy hete a Messiás születése előtti várakozást idézi. Neve az adventus Domini kifejezésből alakult ki, ami annyit tesz: az Úr eljövetele.
 

Ma jött el az ideje az első gyertya meggyújtásának.

A korai kereszténységben böjtöléssel készültek Jázus születésének megünneplésére. A hagyomány az 5. században Galliában keletkezett, majd a 6. században Róma átvette, és a böjti időből itt lett liturgikus idő, öt vasárnappal. VII. Gergely pápa volt az, aki négyben határozta meg az advent vasárnapjainak a számát

A legismertebb adventi hagyomány az adventi koszorú és az adventi naptár.

Az első adventi koszorúról 1860-ból maradtak fenn írásos emlékek. A berlini árvaházban Johann Heinrich Wichern evangélikus lelkipásztor az ünnep előtt gyertyákkal díszített, kör alakú, abroncsos csilláron jelezte a még karácsonyig hátralévő időt, így kicsik láthatták, hogyan múlnak a hetek a várva várt karácsony előtt.

A négy gyertyát egyenként, vasárnaponként gyújtják meg. A rajta lévő gyertyák a karácsony előtti vasárnapok számát jelőli.
A hagyomány tisztelőknél a gyertyák négy színűek, mivel a legenda szerint karácsony előtt négy angyal érkezik, akik békességet és szeretetet hoznak az embereknek.

Az adventi naptár legendája 1900 körül kezdődött, és egy német édesanyához kötődik. Türelmetlen kisfia, Gerhard már hetekkel az ünnep előtt nyaggatta, ezért meglepő játékot talált ki számára. Egy kartonlapot huszonnégy részre osztott, mindegyikre rátűzött egy darab csokoládét, és a gyerek minden este megehetett egyet. A kisfiú felnőve sem felejtette el anyja meglepetését, és üzleti vállalkozásba kezdett. Huszonnégy ablakocska mögé rejtett csokoládét, cukorkát, amelyek csak a spaletták kinyitása után váltak láthatóvá. Az első adventi naptárnak azonnal hatalmas sikere lett. Gerhard Lang 1974-ben elhunyt, de naptárai a mai napig megédesítik a gyermekek estéit.
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 Vár a Costa del Sol