.

Ki állítja elő a pénzt 

Hogyan keletkezik a pénz


A legegyszerűbb válasz: nyomdában. De ez már régóta nem igaz. Most a bankrendszer a folyamatos pénzteremtés szülőcsatornája.  A modern bankrendszer feltalálta azt amit az alkimistáknak évezredeken keresztül nem sikerült: a semmiből teremti az aranyat érő pénzt.

Régen az aranyat érmékbe öntötték és ez garantálta az értéket. Aztán az aranyat bankokban letétbe helyezték és kitalálták a bankjegyet, amit aranyra lehetett váltani. Mára csak a bankjegy maradt, ami mögül kikopott az arany. Akkor mi a pénz fedezete?

A mai ember ezen már nem is gondolkodik. Természetesnek vesszük, hogy pénzért mindenféle dolgot tudunk vásárolni, a pénzt mindenütt elfogadják és a pénznek értéke van.

Azonban mikor felmerül a kérdés mi adja a pénz értékét, már elakad a válasz. Ekkor jönnek a közgazdasági eszmefuttatások a pénz értékéről, létrejöttéről, munkán alapuló fedezetéről. Ha valaki elolvassa a pénzről szóló tanulmányokat az vagy összezavarodik, vagy rájön, hogy a pénz értékét a gazdasági rendszerben való hit adja. 

A pénznek nincs kézzelfogható fedezete és egy valósnak hitt ígéretből keletkezik.

2012-ben a Magyar Nemzeti Bank levélben válaszolt egy beadványra, amely a pénz keletkezését firtatta. Ebben leszögezi, készpénzt csak a jegybank bocsájthat ki de más a helyzet a bankszámlákon lévő számlapénzzel.

Részlet a válaszból

"Az ún. számlapénz teremtésére mind a jegybank, mind a kereskedelmi bankok képesek.  A kereskedelmi bankok csak számlapénzt teremthetnek. A bankok hitelnyújtás révén tudják megsokszorozni a gazdaságban lévő (virtuális) számlapénzt."

Kaponya Éva |kommunikációs munkatárs
Magyar Nemzeti Bank


Ha valaki nem értené: a hitelnyújtással a bankok pénzt állítanak elő.

Itt kezd megint zavarossá válni az ügy. MI az hogy pénzt állítanak elő, hiszen éppen kölcsön adnak! Meg egyáltalán mi az hogy számlapénz, mire lehet használni és hogyan állítják elő? 

Számlapénz egy olyan virtuális készpénzt helyettesítő eszköz, ami bankszámlán létezik.  Cégek, különböző szervezetek, kereskedelmi egységek egymás közti elszámolására, készpénzt kímélő fizetési módokra használható,  de készpénzre is váltható

MIvel a bankok készpénz nyomtatására nem jogosultak csak számlapénz előállítására, hát ezt csinálják. De mégis hogyan állítanak elő számlapénzt, mikor valaki épp kölcsönt kér?

Egy banknak sincs annyi pénze, mint amennyi hitelt kiadhat, vagyis több pénzt adhat kölcsön, mint amennyi neki van. De miből, kérdi az egyszeri polgár. A válasz egyszerű: a Te befizetésedből, vagyis abból amit törlesztőrészlet címén Te adsz a banknak. Hogy előbb adja a bank a pénzt, mielőtt Te elkezded a befizetéseket? Nem probléma, erre már rég kidolgozták a megfelelő formaságokat.
Mielőtt megnyitják a hitel számlát, aláíratnak egy szerződést, egy igérvényt, miszerint X időn belül az igényelt hitelnek megfelelő összeget befizeted a bankba. A Te befizetési ígérvényed alapján nyitnak egy virtuális számlát, arra felvezetik ezt az összeget és ezt a pénzt, úgy kezelik, mint a bank saját pénzét, hiszen ennyivel tartozol neki. (Igy kell a semmiből pénzt csinálni!)  Ezek után ezt az összeget kamatos kamatra kölcsön adják neked, és te örülsz, hogy a bank adott kölcsönt.
Ez a nagy trükk. A bankon keresztül saját magunknak adunk kölcsönt, de a banknak fizetjük a kamatot.

Hát így keletkezik a számlapénz, erre jogosultak a bankok. Ez működik magánszemélyeknél, cégeknél, sőt országoknál is.
És akkor most térjünk vissza az alapkérdésre, mi a pénz fedezete, ha nem az arany? Nem más mint a hitelt felvevők adóssága, az abban való hit, hogy ezt a pénzt a jövőbeli munkájuk eredményeként be fogják fizetni a bankoknak.

Ezért mondják a közgazdászok:  A pénz nem más, mint adósság


A tévedések elkerülése végett:  az országok aranytartalékai nem pénzük fedezetéül szolgálnak.
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 
 Vár a Costa del Sol