.

Két táborNáhány éve fellángolt a vita az oltások körül. Vannak akik szerint a védőoltások szükségesek és ártalmatlanok, mig az ellentábor szerint a mellékhatások és a szervezetbe injektált testidegen anyagok többet ártanak, mint amennyit használnak.

 

A védőoltások ötlete azon alapszik, ha valakiben egy fertőző betegség enyhe formában lezajlott, akkor a szervezete a továbbiakban védettséget élvez a betegség ellen. Ezen elven nekibuzdulva a XIX és XX. században sorban állították elő a különböző védőoltásokat, melyek hatásárol a két tábor ellenkezően vélekedik.


Az egészségügyet irányító hivatalok teljes mellszélességgel támogatják a védőoltásokat. A XX. század közepétől egyre több államban tették kötelezővé a XIX. és a XX. század első felében legtöbb halálos áldozatot követelő fertőző betegségek elleni oltásokat. A népesség jelentős mérvű átoltottságának tudják be, hogy mára sikerült megszüntetni, vagy csak néhány esetre korlátozni a régen sok áldozatot szedő betegségeket, mint a himlő, kanyaró, tifusz, és még több más kórt.
Néhány vezető internetes hírportál rendszeresen közöl védőöltásokat támogató cikkeket, melyekben hangsúlyozzák a szülők felelősségét, miszerint egy oltatlan gyerek veszélyt jelent a társadalomra, mert ha megkapja betegséget, akkor megfertőzheti vele az iskolai, vagy óvodai társait.

Az oltás ellenesek pedig azt állítják, ez az egész oltás kampány nem más mint "eső után köpönyeg". A betegségek az életszínvonal emelkedésével, a higiénés körülmények javulásával már az 1950-es évek előtt rohamosan csökkenetek és oltások nélkül is megszűntek volna. A statisztikák több betegségnél kimutatták, hogy a fertőzések számának gyors ütemű csökkenését a védőoltás bevezetése csak lassította.
 

Ugyanakkor számtalan esetet és példát hoznak az oltások súlyos mellékhatásaira. A kockázatok közt szerepel, az autizmus, a down kór, a hiperaktivitás és még számos idegrendszeri megbetegedés
 
A képen a test BCG oltásra adott válasza látható.
 
Az oltásellenesek meggyőződését az is erősíti, hogy a WHO által néhány évtizede kezdeményezett himlő elleni oltási program során hivatalosan elismerték, hogy nem a védőoltások hatására tűnt el a himlő a Földről. A megfelelő higiénés feltételek biztosítása, a betegek elkülönítése és a csatornázás akadályozta meg a betegség terjedését.

Ezen kívül több védőoltásról is kiderült hatástalan. A HPV elleni oltásról nem más, mint a fejlesztésében részt vevő vezető orvos dr. Bernard Dalbergue állítja: hatástalan. Magyarországon mégis ennek bevezetését tervezik.

Mindkét tábor körömszakadtáig védi a maga igazát.  Magyarországon nem sokat gondolkodhatnak szülők, hiszen nincs mérlegelési lehetőségük. A 11 féle védőoltást be kell adatni a gyereknek, ha tetszik, ha nem. Az egészségügy felelősei ennek az átoltottságnak tulajdonítják a fertőző betegségek eltűnését.

Az ellentábor Spanyolországra hivatkozik, ahol nincs kötelező oltás, és mégsincsenek fertőző betegségek.

Akkor most kinek higgyünk?

Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja