Jégbe fagytak az aligátorok Észak-KarolinábanRendkívüli módszerrel élik túl a telet a mocsarakba fagyott aligátorok


Észak-Karolinában tapasztalható rendkívül szokatlan hideg időben valami egészen elképesztő dologra lettek figyelmesek. Az észak-karolinai Shallotte folyóban élő aligátoroknak valamit kezdeniük kellett azzal, hogy csapdába esnek a szilárd jégben, és egy meglehetősen szokatlan, ősi túlélési technikát kezdtek alkalmazni.


 

Rendszerint ezek az aligátorok az idejüket napozással vagy pihenéssel töltik a mocsár alján, de a helyi Swamp Park személyzete által készített felvételen látni lehet, hogy az állatok képesek alkalmazkodni a nagyon eltérő helyzethez, amit a rendkívül hideg időjárás okoz jelenleg az Egyesült Államokban.

Amit csinálnak, hogy egyfajta hibernált állapotba kerülnek, melynek következtében a hüllők anyagcseréje drámai módon lelassul, és letargikus állapotba kerülnek a nagyon hideg hőmérsékletre reagálva.

A rendkívüli hideget hozó ciklon következtében úgy tűnik, hogy az aligátorok egy másik túlélési stratégiát alkalmaznak, és a befagyott mocsár felszínén helyezkednek el, és közben kidugják az orrukat a jég fölé, így biztosítják maguknak a levegőhöz való hozzáférést.


<iframe width="720" height="486" src="https://www.youtube.com/embed/TJ5NLXkgiOo" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

"Ez egy érdekes viselkedés, mivel ellentétes azzal, amit a legtöbb krokodil csinál," -  mondta James Perran Ross nyugalmazott ökológus. -  "A legtöbb krokodil normális reakciója, hogy amikor nagyon hideg lesz, kijönnek a vízből és megpróbálnak újra felmelegedni."

Ez nem feltétlenül lehet itt előnyös, mivel a szokásosnál alacsonyabb légköri hőmérséklet, ami az Egyesült Államokban jelenleg tapasztalható, veszélyeztetheti a védtelen aligátorokat.

"Érezhetik a hőmérséklet változásokat, és a vízből kidugják az orrukat," - mondta a Swamp Park ügyvezető igazgatója, George Howard. -  "Ebben az állapotban még életben vannak, még mozognak, de nagyon letargikusak."
 

Ez egy hihetetlenül leleményes túlélési trükk, de hosszú távon az aligátorok valószínűleg nem képesek ezzel a módszerrel életben maradni. A 4 Celsius foknál alacsonyabb hőmérsékletű vízben ugyan tudnak élni, de Howard véleménye szerint a jeges körülmények között erre csupán körülbelül egy hétig képesek.

Szerencsére a képeken és a felvételen látható jég néhány nappal később olvadni kezdett, ezért úgy tűnik, hogy az aligátorok számára jól végződött a fagyos kaland.

 - http://www.shallotteriverswamppark.com/wetland-animals-surviving-2018    cikke,  újvilágtudat fordítása

 
.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 
 Vár a Costa del Sol