.

Húsvét és a tojásevés
Húsvétkor nem hiányozhat az ünnepi asztalról a főtt tojás. Hogyan hat a tojás az egészségünkre?

A tojássárgája elsősorban a magas koleszterinszintjéről híresült el, de az utóbbi időben számos kutatás jutott arra a következtetésre, hogy az élelmiszerekben található koleszterin különbözik attól a vérben fellelhető koleszterintől, ami növeli a szívroham és a stroke kockázatát.

Nem régiben publikálták egy vizsgálat eredményét, ami szerint a tojás fogyasztásának nem volt hatása 115 egészséges felnőtt koleszterin szintjére. Mi több egy másik tanulmányban arra jutottak, a tojásevés növeli a HDL, a szívvédő, "jó" koleszterin szintjét.

A cukorbetegség és az elhízás szempontjából jelenleg a tojásevésnél lényegesen nagyobb problémát jelent, ha valaki túl sok feldolgozott élelmiszert fogyaszt. Arról nem is beszélve, hogy a tojássárgájában több olyan tápanyag is található, ami javítja az általános egészségi állapotot. A tojássárgája a komplex B-vitaminok közé tartozó kolin egyik legjelentősebb forrása, ami a neurológiai funkciók javítása mellett, a gyulladást is csökkenti. A kolin terhes nők esetében támogatja a magzat agyának fejlődését, és ráadásul még boldogabbnak is érezzük magunkat tőle. A kolin miután lebomlott segíti az olyan "boldogság hormonok", mint a szerotonin, a dopamin és a norepinefrint termelődését.

Jó szem és fényes haj

A tojássárgában kétféle karotinoid, lutein és zeaxantin is van, ezek látásunk romlásától óvnak meg minket. Nagyadag ként is tartalmaz, ami egy olyan tápanyag, ami elengedhetetlen a B-vitamin felszívódásához és a megfelelő májműködéshez. A kénre szükség van a kollagén és keratin termeléshez is, melyek nélkülözhetetlenek a fényes hajhoz, erős körmökhöz és ragyogó bőrhöz.

A sárga mellett nem szabad megfeledkezni a tojásfehérjéről sem, ami kiváló, alacsony kalória- és zsírtartalmú fehérjeforrás. Igazából a tojásban található protein minőség szempontjából egyfajta mércének is tekinthető, a benne található aminosavak miatt ez a leginkább emészthető az emberek számára.

Annak ellenére, hogy a tojássárgája igazán egészséges, nem szabad mértéktelenül fogyasztani. Egy egészséges felnőtt esetében heti négy tojásnál nem ajánlott.

Forrás:  http://www.termalfurdo.net/cikk/3723


 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 Vár a Costa del Sol