Húsmentes hamburgerA marhahúspogácsa növényi alternatíváját készítik az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) tudósai együtt egy gyorsétteremlánccal.


Az ügynökség a Hungry Jackkel, a Burger King ausztrál partnerével hozta létre a v2food nevű céget. A hüvelyesekből készített szendvicsbetéttel a marhahús textúráját és ízét akarják utánozni, de rostokban és tápanyagokban gazdagabb, környezetbarátabb változatban.

Ausztráliában a húsmentes hamburgerek eladása 289 százalékkal nőtt 2010 és 2019 között a George Institute for Global Health közegészségügyi kutatóintézet kutatás felmérése szerint. A CSIRO előrejelzései szerint a növényi alapú fehérjetáplálékok több mint hatmilliárd ausztrál dollár értékű iparággá nőnek 2030-ra.

Tízmilliárd felé közelít a világ népessége, miközben az egy emberre eső húsfogyasztás is növekszik. A kalkulációk azt mutatják, lehetetlen hússal jóllakatni az egész emberiséget.
A "hamis húsról" úgy tartják, egészségesebb, mint a valódi, Christina Pollard, a szingapúri Curtin Egyetem táplálkozás- és közegészségügy-szakértője azonban elmondta, hogy ezek a terméket gyakran semmivel sem egészségesebbek, mint az eredeti, mivel a hamishús-pogácsák hasonlóan tele vannak zsírokkal és sóval, valamint szintén a túlzottan feldolgozott ételek közé számítanak.

Viszont azt elfelejtette megemlíteni, hogy egy kilógram marhahús előállításáhaoz felhasznált növényi téplálék tápértéke nyolcszor tízszer annyi, mint amennyi a húsból származik, arról nem is beszélve hogy ehhez az egy kiló húshoz15 000 liter víz szükséges.

Szakértők szerint szükségszerű visszafogni a húsfogyasztást, a fenntartható élelmiszer ellátás és az egészség érdekében. Brit orvosok a túlzott húsfogyasztás hátrányai ,miatt "húsadót" javasolnak

Két ellentétes vélemény. A döntéshozókón múlik melyik irányzatot támogatják rendeleteikkel.

Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja