.

A gyorsuló időA száguldó idő


Talán sokan éreztük úgy gyerekkorban, főként a nyári szünidő előtt, hogy az idő csigalassúsággal múlik. Aztán mikor beköszöntött a nyár szaporodtak a programok, és mire észbe kaptunk, máris kezdődött az iskola. Elrepült a szünidő.
 

Úgy érezzük, a tavasz után máris itt az ősz
 
Az idő gyorsulásánal, lassulásának érzete tudósok figyelmét is felkeltette. David Eagleman (Baylor Egészségügyi Egyetem,Houston) író, kutató maga is hasonlót tapasztalt meg, amikor fiatal korában egyszer leesett a tetőről: úgy érezte, hogy lelassult az idő. Ezt tesztelte nem éppen szokványos kísérletében.

A kisérletben résztvevőknek 50 méter magasra kellett felmászniuk, majd innen szabadesésben zuhanniuk. Igaz, védőhálóra érkeztek, de képzeljük csak el, milyen lehet egy toronyház tetejéről ily módon leesni. A kutató, még egy emlékezeti feladatot is rótt alanyaira. Karjukra egy kijelzőt erősített, amelyen esés közben számok jelentek meg. Vajon többet tudnak-e leolvasni róla, mint ugyanennyi idő alatt, nyugalomban? Hiszen ha tényleg lelassulna számukra az idő az esés alatt, akkor több idő állna rendelkezésükre a számok megjegyzésére, mivel nőne az ingerfeldolgozás ideje.

A kísérletben résztvevők rendre azt állították, hogy az idő lelassult, és mindannyian túlbecsülték a zuhanásban töltött időt, de nem emlékeztek több számra, mint nyugalmi helyzetben. Eagleman szerint ez azt mutatja, hogy az időlassulás puszta illúzió.

Az amerikai William James (jobbra) aki élete során sok mindennel, többek közt filozófiai, pszichológia kérdésekkel is foglalkozott azt állítja, hogy az idő olyan illúzió, amely a kor előrehaladtával változik.

Ezt látszik igazolni Peter Mangan (balra) pszichológia-professzor (Észak-arizonai Egyetem) 1996-os kísérlete, melyet 19-25 éves fiatalokkal és 60-80 éves idősekkel végeztek. Mindenféle segédezköz nélkül, csak saját időérzékükre támaszkodva 3 perc letelte után kellett egy gomb megnyomásával jelezniük. A fiatalok egész pontosan, 3 perc 3 másodperc után jeleztek, mig az idősebbek jóval hosszabb idő, 3 perc 40 másodperc után nyomták meg a csengőt. Vagyis érzetük szerint a valós három perc nekik sokkal gyorsabban telt el, mint a fiataloknak.

Azonban van még egy magyarázat az idő gyorsulására

A Föld légkör hatalmas rezonátortestként működik, bizonyos frekvenciájú elektromágneses hullámokat felerősít. Az alapfrekvencia, ami 7,83 Hz, ahhoz túlzottan alacsony, hogy átlagos műszerekkel mérhető legyen. Az ilyen, a felszin és az ionoszféra közti frekvenciák létezését Winfried Otto Schumann, német fizikus 1952-ben prognosztizálta, de megmérni és ezáltal bizonyítani csak tíz év múlva tudták. Feltételezését az időjárásban előfordúló elektromos feszültségek hatásaira, villámlás, levegő és talaj surlódása, alpozta. Létezik még két másik állandó rezgés 14,1 Hz és 20,3 Hz frekvencián.


Újabb megfigyelések szerint ez a rezgészám a szokásos néhány tizedes ingadozástól eltekentve az 1980-a évektől kezdve folyamatosan emelkedik. Az idő múlását nehéz más fizikai jellemzőkkel összehasonlítani. Óráink most is napi 24 órát mutatnak, percekre, másodpercekre lebontva, de mégis úgy érezzük, egy nap gyorsaban elrepül, mint régebben. Egyes kutatók úgy vélik az emelkedő Shuman rezonancia miatt ma 16 óra felel meg az 1980 előtti 24 órának.

Számunkra az alacsonyabb, a 7,83 Hz körüli rezgés az érdekes mivel ez egybe esik agyunk által kibocsájtott rezgéshullámokkal ami befolyásolhatja időérzetünket is.
Ezoterikus források szerint a Föld halad a negyedik dimenzió felé, ahol az idő elveszíti jelentőségét és ahol a gondolatok szinte azonnal megnyilvánulnak. A földi élet ezen időszakában az idő hiányában a jó és a rossz karma rögtön visszatér.
Régi keleti vallások már régóta állítják idővonal nincs, minden egy időben történik, csupán az emberi képzet rakja egymás után az eseményeket.
A fantasztikus irodalom is innen merítette az időutazók elképzelt történeteit, miszerint egy másik idősíkra átlépve betekintést nyerhetünk a múlt, vagy a jövő eseményeibe.

Az idő tényleges gyorsulását vagy lassulását nehéz hitelesen megállapítani, hiszen világunkban nincs egy állandó és a rendszerünktől független konstans időmérő minta amihez viszonyítani lehet. Addig az idő olyan illúzió, ami mindenki érzetében másként múlik.

Hogy a jovőben miként lesz, melyik érzet, vagy elmélet helyes, majd az is kiderül. Viszont azt minden idős ember tapasztalta, születésétől a jelenig tartó idő  gyorsan elrepült. Most már épp ideje lenne egy kis lassulásnak, mondják a nyugdíjasok, nekik nem sürgős az élet naplementéje.
 

P.R.
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 
 
 

 
 
 

 

 Vár a Costa del Sol