Golyó ütötte lyuk több százezer éves koponyánTörvényszéki orvosszakértők szerint golyó ütött lyukat ebbe a százezer évnél régebbi koponyába


Közel egy évszázaddal ezelőtt egy svájci bányász érceket keresett mészkő barlangokban Kabwe-ben, Zambiában, amikor egy ősi koponyát talált, melynek kora 125.000 és 300.000 év közé datálható. Ez volt az első Homo sapiens jellemzőkkel rendelkező fosszília felfedezés Afrikában. De történt egy még nagyobb meglepetés - a koponya oldalán egy kis, kör alakú lyuk volt, melyet a törvényszéki orvosszakértők szerint csakis egy rendkívül nagy sebességű lövedék okozhatott, mint például egy golyó. A rejtélyt tovább fokozta egy őstulok koponyájának a megtalálása, szinte pontosan ugyanilyen jellemzőkkel. A felfedezések sok vad és csodás spekulációhoz vezettek, de még mostanra sem sikerült közelebb kerülnünk a megoldáshoz.

A Kabwe-ben talált koponya nagy figyelmet keltett, amikor felfedezték. A Smithsonian Intézet szerint először azt gondolták, hogy a Kabwe koponya volt egy új emberszabású faj, a Homo rhodesiensis első példája. Ezt követően a heidelbergi emberhez sorolták be, bár az újabb kutatások kimutatták, hogy számos jellegzetessége hasonlóságot mutat a Homo erectussal, a neandervölgyiekkel és a modern Homo sapienssel. Bárkihez is tartozott a koponya úgy tűnik, hogy a különböző emberszabású fajok keveredésének lehetett az eredménye.

De mégsem ezeknek az egyedülálló jellemzőknek a kombinációja tette teljesen egyedivé a Kabwe koponyát. Azt is megállapították, hogy van egy kis, tökéletesen kerek lyuk a koponya bal oldalán, valamint egy összetört parietális lemez a szemközti oldalon. Ez arra utal, hogy a lövedék behatolt a bal oldalon, és olyan erővel haladt át a koponyán, hogy teljesen összetörte a jobb oldalát. Érdekes módon ezen erősen szokatlan jellemző jelenlétének leírása teljesen hiányzik a Smithsonian honlapjáról (1), valamint a Londoni Természettudományi Múzeum oldaláról (2), bár a fotók egyértelműen ábrázolják a lyukat a koponyán.
 

Bár természetes lenne azt feltételezni, hogy a lyukat okozhatta egy nagy sebességű lándzsa vagy dárda, a The Shields Gazette (3) alig két éve megjelent cikke kifejtette, hogy a vizsgálatok bizonyították, hogy ez nem volt lehetséges.
 

"Amikor egy koponyát eltalál egy viszonylag alacsony sebességű lövedék - mint egy nyíl, vagy lándzsa - úgynevezett radiális repedéseket vagy barázdákat okoz, vagyis olyan apró, hajszálvékony repedéseket, amelyek a becsapódás helyétől futnak szét," - írta a Shields Gazette. "Mivel nem voltak sugárirányú repedések a neandervölgyi koponyán, egyértelműen kijelenthető, hogy a lövedéknek sokkal, se sokkal nagyobb volt a sebessége, mint egy nyílnak vagy egy lándzsának."


David Hatcher Childress "Az istenek technológiája: Az ősök hihetetlen tudománya" című könyve szerint (4) egy német igazságügyi szakértő még radikálisabb következtetésre jutott - "a rodéziai ember koponyaüregében bekövetkezett károsodást nem okozhatta más, mint egy golyó". Rene Noorbergen kutató, aki megvizsgálta a rejtélyt az "Elveszett fajok titkai" című könyvében egyetértett mondván, hogy "ugyanez a jellemző látható a modern áldozatok esetében, akik fejlövést kaptak egy nagy teljesítményű puskából." (5)

Furcsa, de sokezer kilométer távolságra Oroszországban a Léna folyó mellett egy másik ősi koponyát fedeztek fel egy ugyanolyan tiszta, kerek lyukkal. A koponya egy őstuloké volt, egy kihalt fajé, amely ezelőtt 2 millió és 4000 év között élt. Ahogy a Kabwe koponya esetében, az őstulok koponyáján is hiányoznak a radiális repedések, amelyeket lándzsa vagy nyíl lövedék okozott volna.
 

Ez a felfedezés csak tovább fokozta a rejtélyt.

A koponyát, amely ma a Moszkvai Őslénytani Múzeumban látható nem manipulálhattták  a modern időkben, mert a golyó ütötte lyuk körüli meszesedés azt mutatja, hogy az őstulok egy ideig túlélte a sérülést.

A kirakós darabjai egyáltalán nem vittek közelebb az igazság kiderítéséhez. Számos hipotézis és találgatás látott napvilágot, mint például a Shields Gazette által felvetett legvadabb ötlettől, hogy "valaki a jövőből kezében egy lőfegyverrel visszautazott a múltba, és részt vett valamilyen vadász expedíción," egészen a kézenfekvőbb feltételezésekig, hogy a lyukat egy kis meteorit repesze vagy valami hasonló okozta.

Alternatív régészeti körökben a legnépszerűbb nézőpont, hogy az ókori ember technológiailag nagyon magas fokra fejlődöhetett, mielőtt nyoma veszett. Ez a két lelet vajon azt bizonyítja, hogy két különböző ősidőkben élő társadalom, egymástól sok ezer kilométerre és időben sok ezer évre, egyaránt kifejleszthetett olyan fegyvereket, amelyek kicsi, hengeres lövedékeket lőnek ki nagy sebességgel?

Az egyetlen langyos kísérlet az alternatív elméletek megcáfolására a Bad Archaeology honlapján jelent meg, ahol azt állítják, hogy a golyószerű lyukat "sokkal inkább egy kóros, mintsem traumás elváltozás okozta, ami a lágy szövetek fertőzésének a következménye." (6)

Ebben a stádiumban egyik feltételezést sem támasztják alá bizonyítékok vagy a logika, és ha nem fedeznek fel még több kövületet hasonló típusú sérülésekkel, akkor lehet, hogy soha nem kapunk valódi választ a rejtélyre.

Források:
(1) - http://humanorigins.si.edu/evidence/human-fossils/fossils/kabwe-1
(2) - http://www.nhm.ac.uk/galleries/galleries-home/treasures/specimens/bh-skull/index.html
(3) - http://www.shieldsgazette.com/news/trending/was-neanderthal-shot-by-a-time-traveller
(4) - https://books.google.co.uk/books?id=vVLZZkTcAV8C&pg=PA83&lpg=PA83&dq=Rene
(5) - https://www.amazon.co.uk/Secrets-Lost-Races-Rene-Noorbergen/dp/0450045633/277-66
(6) - http://www.badarchaeology.com/out-of-place-artefacts/anomalous-human-remains/a-‘nea
      
http://ujvilagtudat.blogspot.com.es/2016/06/kutatok-golyo-utotte-lyukakat-talaltak.html#
 
Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja