.

Fogyatkoznak a templomba járó katolikusok SpanyolországbanEurópában a múlt század kezdete óta drasztikusan csökkent a magukat aktív katolikusnak vallók száma.


Amig 1910-ben az öreg kontinens adta a világ katolikusainak 64 százalékát, addig egy évszázaddal később ez az arány 24 százalékra csökkent. Legtöbb katolikus lakossággal (87%) Lengyelország rendelkezik. Utána következik: Olaszország (78%),  Portugália (77%), Spanyolország (60%), de még Magyarországon is viszonylag magas (56%) az arány.

A vallás háttárbe szorulása, a hithű katolikusok számának csökkenése jellemzi az ateista világ térhódítását.
Sokáig a világ legkatolukisabb országának tartott Spanyolországban is hatott ez a tendencia.

Aragóniai Ferdinándnak és Kasztíliai Izabellának, a “katolikus királyoknak” a mórok és a zsidók kiűzéséenek valamint a szentek mondott inkvizíciós hivatal tevékenységének köszönhetően a XV. század végétől Spanyolország teljes mértékben katolikus ország volt. Ez a helyzet mára jelentősen változott.

Annak ellenére hogy a lakosság 60%-a jelenleg is katolikusnak vallja magát, igencsak eltávolodtak az aktív katolikus hitélettől. A családok a gyermekeket még megkeresztelik, de már nem helyeznek hangsúlyt a további vallásos nevelésre.

A spanyol szociológiai kutatóközpont (CIS) felmérése szerint a spanyoloknak már csak az egyharmada buzgó katolikus, de ennél is kevesebben: 22,7 százaléknyian járnak templomba.

Katalóniában a hívőknek ma már csak alig több mint 10 százaléka vesz részt a szentmiséken, míg Baszkföld déli részén még valamelyest tartja magát a katolikus vallás: az ott élőknek 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy aktív vallásos életet él.– idézi a Pew Rasearch felmérését a Katolikus.ma

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 Vár a Costa del Sol