.

Érett paradicsommal is lehet fesztivált csinálni
Az idén is megtartották a hagyományos paradicsomfesztivált a spanyolországi Bunolban

Száznegyven tonna paradicsommal dobálták meg egymást szerdán reggel az ünnep résztvevői. A Tomatina becenéven emlegetett  fesztiválon 22 ezer ember fegyverkezett fel a dobálózás nélkülözhetetlen kellékével a puhulásig érett paradicsommal.

A külföldieknek, illetve azoknak, akik Spanyolország más vidékeiről érkeztek 10 eurót kellett fizetniük azért, hogy paradicsomot dobálhassanak. A helyi lakosok közül viszont ötezren ingyen vehettek részt a különös eseményen. Az idei fesztivál volt már a második, amelyet fizetőssé tettek a többségnek. Tavaly korlátozták először a résztvevők számát a belépődíj bevezetésével, mivel a 10 ezer lakosú kelet-spanyolországi városra, az odasereglő 45 ezer látogatóval túl nagy teher nehezedett. Persze a paradicsomháború közepette ebből semmit sem érzékelte a csatázók. Akadt olyan is, aki cselesen vízipisztolyt töltött meg paradicsomlével. 

A Valenciához közeli város egyébként a bevételt az 5,5 millió eurónyi adósságának csökkentésére, illetve most elsőként indiai karitatív programok finanszírozására fordítja.

Egyre színesebb a paletta

Az eseményt élőben lehetett követni az interneten több fix kamera, illetve egy mozgó videoriporter segítségével.

További újdonság volt, hogy kétnapos zenei fesztivál is kísérte a „lucskos néphagyományt”. Idén is egy játékfilmet és egy reklámfilmet forgattak a vörös paradicsompép borította bunoli utcákon, ahol a fotók tanúsága szerint, mindenki "elázott". 

A szerdai paradicsomcsatát vasárnap az aprónép Tomatinája vezette fel: ezen a napon 2500, álarcot és búvárszemüveget viselő gyermek dobálta meg egymást 6,5 tonna paradicsommal.

A csata iszappal folytatódik tovább

Egy dél-koreai várossal kötött csereprogram részeként hétfőn Bunolban iszapcsatát is rendeztek, míg a távol-keleti Boryeongban paradicsomcsatát tartanak.

A Tomatina hagyománya 1945-ig nyúlik vissza, amikor egy felvonulás alkalmával rivalizáló fiatalok csoportjai paradicsommal dobálták meg egymást. A bunoli önkormányzat 1980-ban tette hivatalossá a világ minden tájáról egyre több látogatót vonzó eseményt.

Paradicsomban úszik minden
Forrásanyag: AFP

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 
 
 

 
 
 

 

 Vár a Costa del Sol