Előbb rabszolga, majd Afrika felfedező a magyar lányból lett ladyFlorence magyar család gyermekeként  Erdélyben született 1841-ben vagy 1842-ben, és egészen kicsi volt, amikor a szabadságharc alatt családját és testvéreit feldühödött oláh parasztok megölték. Egy örmény családhoz került, akik a szabadságharc bukása után Törökországba menekültek. A ma Bulgáriában lévő Vidinben a lány eltűnt és rabszolgának adták el.

Samuel és Florencez Baker
Samuel és Florencez Baker
 

Egyes források szerint Vidin pasájához került, itt látta meg Samuel Baker angol felfedező, aki megvesztegette Florence őreit, hogy megszöktesse a lányt. Más források szerint egyszerűen megvásárolta.  Baker ezek után Afrikába vitte a lányt, ahol a Nílus forrását kereső expedíciót vezette. Akkoriban sok ilyen expedíció indult, két másik angol (akikkel Bakerék is találkoztak útjuk alatt) a Viktória-tóban vélték felfedezni a Nílus forrását.

Az út egy pontján, Gondokoróban Florence mentette meg a küldetést, ő simította el Baker és a helyiek közötti komolyra forduló vitát. Ezen az úton fedezték fel az Albert-tavat és a Murchison-vízesést. Az Albert-tó az afrikai Nagy-tavak egyike, Uganda és a Kongói Demokratikus Köztársaság határán fekszik. Erről hitték azt, hogy ez lehet a Nílus másik forrása. Angliában nagy ünnepléssel fogadták Bakert, a királynő lovaggá is ütötte (hiába derült ki később, hogy nem pont onnan ered a Nílus, ez Baker érdemeiből nem von le).

Samuel Baker időközben feleségül vette Florence-t, egyes források szerint már akkor, amikor megvásárolta, mások szerint Angliába visszatérve. Megpróbálták titokban tartani, hogyan ismerkedtek meg, de a sztori túl jó volt ehhez, természetesen nagyon hamar mindenki tudott róla, még a királynő fülébe is eljutott.

John Hanning Speke, James Augustus Grant egy dél-szudáni expedíció során találkoztak Samuel és Florence Baker felfedezőkkel.
John Hanning Speke, James Augustus Grant egy dél-szudáni expedíció során találkoztak Samuel és Florence Baker felfedezőkkel.
 

Később megint visszamentek Afrikába, a walesi herceg kérésére. Ezen az úton még a Gondokoróban jellemző rabszolgaságot is megpróbálták eltörölni, de ez csak részben sikerült. Ezen az úton nevezték el Lady Bakert a bennszülöttek Hajnalcsillagnak szőke haja miatt.

Florence Baker végül Angliában, Devonshire-ben halt meg 1916-ban. Utazásaiknak történetét a nő naplójából ismeri a világ, amely majdnem egy évszázaddal később került elő.

Forrás: Index
 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

.Vár a Costa del Sol