.

Elfelejtett ősi városra bukkantak GörögörszágbanEgy rég elveszett város romjait fedezték fel régészek egy hegy tetején a nagy Thesszáliai-síkság közelében, mintegy 300 km-re Athéntól. A 2500 éves település legnagyobb része a föld alatt van, ezért is nem vették észre eddig.


 
A kutatók akkor találták meg az első tornyokat, falakat és egy városkaput, amikor a Vlochós nevű falu maradványait vizsgálták. Először arra gondoltak, hogy egy kisebb település romjairól lehet szó, amikor azonban közelebbről is megnézték a leletet, gyorsan rájöttek, hogy egy egykori metropolisz helyén álltak

„Megtaláltuk a főteret és egy olyan utcahálózat nyomait, ami arra utal, hogy egészen nagy várossal van dolgunk. A városfalon belüli terület több mint 40 hektár”

– nyilatkozta a kutatócsoport vezetője, Robin Rönnlund.


Helyszínen talált lelet
 

A következő lépésben még nem kezdenek a terület felásásához, mivel a régészek először radar technológiával szeretnének betekintést nyerni, hogy mi van a föld alatt. Ezen információk birtokában határozzák meg, hol érdemes kezdeni az ásatásokat.

„Hogy miért nem találta meg eddig senki, rejtély”

– mondta Rönnlund.


 
A város a görög városállamak fénykorában, időszámításunk előtt 500 évvel virágozhatot. A régészek még nem tudták beazonosítani, vajon milyen néven szerepelhet a ókori görög leírásokban.
A felszínen szabad szemmel a városból semmi nem látható, csak egy magas, kopár domb, ami mér inkább hegy,


 

Az angliai Bournemouth Egyetem szakértője, Dr. Derek Pitman elmondta, hogy a földradar olyan képalkotást tesz lehetővé, ami három dimenzióban mutatja a föld alatti romokat.
Az további feltárásokat a Göteborgi Egyetem és a Dorset egyetem közösen fogjavégezni
 


A két egyetem régész csapata
 

forrás: the Sun
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 
 
 

 
 
 

 

 Vár a Costa del Sol