.

Egymás mellett éltek a külünböző fajú ősemberekNem az őse, hanem a közeli rokona volt a mai embernek a Homo antecessor


Egy nemrégiben elvégzett fehérjeanalízis eredményei alapján valószínűsíthető, hogy a kannibalizmusra is hajlamos Homo antecessort rokoni szálak fűzték a neandervölgyi emberhez és a Homo sapienshez is.


Homo antecessor. Kép forrása: Fuenpanoramio.com


A Spanyolország északi részén található Atapuerca-hegységben kutató archeológusok 1994-ben megkövült ősember maradványokra bukkantak. A leletek tüzetes vizsgálata során kiderült, hogy a csontokat felvágták, feltörték, feltehetően azért, hogy a bennük lévő csontvelőhöz hozzáférjenek. A csontok „gazdái” feltehetőleg kannibalizmus áldozataivá váltak.

A 800 ezer éves maradványok legnagyobb része, amely legalább hat alany csontvázának részeiből tevődött össze, egy a kutatók számára addig ismeretlen hominida alfajról árulkodott. A csontok formái alapján a szakértők némi hasonlóságot fedeztek fel a rejtélyes hominida és a Homo sapiens, illetve annak közeli rokonai, a neandervölgyi és a gyenyiszovai embere között.


A fellelt csonttöredékek egy része.  Kép forrása: Múlt-kor
 

Az ismeretlen hominidát a kutatók a latin „predecessor” (előd) szóból képezve Homo antecessornak, azaz ősnek nevezték el. Mivel a 800 ezer éves ősembermaradványok a legrégebbiek, amelyet Európában találtak, a szakemberek úgy gondolkodtak, hogy a Homo antecessor esetleg közös őse lehetett a neandervölgyi, a gyenyiszovai és a modern embernek is.

A Homo antecessor DNS-ének legutóbbi vizsgálata során azonban úgy tűnik, hogy a feltételezés nem állja meg a helyét.

 

Az erről szóló tanulmányt április 1-jén tették közre a Nature tudományos folyóiratban. A kutatók a 800 ezer éves Homo antecessor fogzománcában lévő fehérjék szekvenálása révén (amely a valaha vizsgált legrégebbi emberi genetikai anyag), a fehérjéket felhasználva fejtették meg a felépítésüket meghatározó genetikai kód egy részét.

A megkapott kódot összevetették más emberelődök fogzománcának tanulmányozása során nyert genetikai információkkal, amelyek eltérést mutattak.

A kutatás során megállapítást nyert, hogy az emberi evolúciómodell tekintetében, a Homo sapienstől, a neandervölgyi és a gyenyiszovai embertől eltérően a Homo antecessor a törzsfa egy másik ágán helyezkedik el. A kutatást végző csapat szerint a Homo antecessort nem a fenn említett fajok legutolsó közös őseként, hanem annak egy „testvérfajaként” kell meghatározni.

„Boldog vagyok, hogy a fehérjevizsgálatoknak köszönhetően kiderült, hogy a Homo antecessor valószínűleg közeli rokoni kapcsolatban volt a Homo sapiens, a neandervölgyiek, és a gyeniszovai ember közös ősével” – nyilatkozta José María Bermúdez de Castro, a tanulmány társszerzője, az Atapuerca ásatások helyettes vezetője.


Forrás: Mult-kor
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 Vár a Costa del Sol