-

Egy Ferrari Dino 264 GTS négy évig pihent a föld alatt1978 februárjában néhány gyermek Los Angeles West Athens nevű negyedében játszott az egyik ház mögött. A sárban dagonyázva észrevették, hogy közvetlenül a földfelszín alatt valami kemény található

 


Egy kicsit lekaparva róla a földet láthatóvá vált, hogy egy autó teteje az. Leintették az egyik járőrt, és megmutatták neki, mit találtak. Joe Sabas és Dennis Carroll őrmesterek úgy döntöttek, hogy összeállítanak egy csapatot, és kiássák az autót - írták a korabeli újságok..Azonban az igazság kicsit más volt, anire csak hosszú évek múltán derült fény.

A rendőrök egy markológéppel és néhány munkással tértek vissza a helyszínre, és elkezdték eltávolítani a kocsiról a földet, míg végül egy álomszép 1974-es Ferrari Dino 264 GTS tárult a szemük elé: A kocsi akkoriban  22 ezer dollárt ért, ami ma 110 ezer dollárnak, vagyis megközelítőleg 30 millió forintnak felel meg. Caroll azonnal letakarította a szélvédőt, és benézett, hátha találnak valamilyen emberi maradványt, esetleg csempészárut, ám egyikre sem leltek. Néhány akta átnézése után kiderült, hogy négy évvel korábban jelentették be az autó ellopását.

A különös felfedezés azon nyomban beindította az emberek fantáziáját. Az egyik legelterjedtebb hipotézis szerint az elásott kocsit egy korabeli celeb, Sandra West temetésével kötötte össze. A nő egy évvel a felfedezést megelőzően hunyt el véletlen gyógyszertúladagolás következtében Beverley Hillsben. Utolsó kívánsága az volt, hogy férje mellé temessék el egy Ferrariban, ám ez nem az az autó volt.

Sokáig nem lehetett semmit sem tudni az autó hollétéről vagy a nyomozásról, egészen 1986-ig, amikor az AutoWeek egyik újságírója, Greg Sharp kutatásának köszönhetően további részletek kerültek nyilvánosságra.

Sharp nyomozása szerint Cruz a feleségének vette a Hollywood Sports Cars nevű autókereskedésben a sportautót születésnapi ajándékként. Alig futott 500 mérföldet, amikor közeledett 1974. december 7-ének estéje, amely a pár házassági évfordulója volt. Elmentek egy étterembe vacsorázni, Cruz azonban nem kívánta a csillogó szemű parkoló inas kezébe pottyantani a vadiúj autó slusszkulcsát, így inkább az utcán hagyta a Dinót. Meg is lett a döntés eredménye: mire a romantikus vacsora után visszatértek a parkolóba, a Ferrarinak hűlt helye volt.


Az ominózus étterem

A rendőrség az eseményt lopásként könyvelte el. A Farmers Insurance biztosítási csoport ennek megfelelően ki is fizette a gépkocsi teljes vételárát. Ez azt is jelentette, hogy mikor négy évvel később a Ferrari előbukkant a Los Angeles-i ház kertjéből, a jogos tulajdonos már a biztosító volt, amely felkészült a potenciális vásárlók növekvő érdeklődésére. Az egyik újságíró, Priscilla Painton cikke szerint a jobb oldali hátsó lámpa feletti apró lyuktól eltekintve az autó meglepően jó állapotú volt. Ugyanakkor ez az állítás nem volt teljesen helyénvaló, ugyanis az autó siralmasan festett.


Csupán egy "kis" lyuk

A 21 rétegben lefestett luxuskocsi számos helyen indult rozsdásodásnak, elegáns bőrhuzat is több helyen lyukas volt. Az egyik biztosítási szakértő szerint annyira gyászos volt a helyzet, hogy nem is érte meg helyreállítani az eredeti állapotot. Így a biztosító árverésre bocsátotta az autót.

A történet kezdett kikopni az emlékezetből, amikor 2012-ben Mike Spinelli újra előásta a históriát. Miután megjelent cikke, felhívta őt egy Brad Howard nevű férfi, és elmondta, hogy az autó 1978 óta a tulajdonában van. Howard a Dinót attól az üzletembertől szerezte meg, aki megvásárolta az árverésen, ám hamar túladott rajta, belátva, hogy nem sok bevételt fog termelni a rozsdás jármű. Howard azonban úgy okoskodott, igaz, hogy az autó négy éven át a föld alatt volt, ám ezekben az években Kalifornia ezen vidékét súlyos aszály sújtotta, így a föld felső rétegeiben sem maradhatott sok nedvesség, amely maradandó kárt tehetne az autóban. Végül igaza lett. Giuseppe Cappalonga tehetséges helyi szerelőnek végül viszonylag kevés költség fejében sikerült életet lehelnie az autóba. A javítás jól sikerült, a züld színű kocsi 40 évvel később, vagyis 2018-ban is kitűnő állapotban, a sokatmondó „DIG UP” rendszámmal rója az utakat.

A Ferrari mai állapota

Ám nem Howard volt az egyetlen személy, aki felkereste Spinellit a cikk megjelenését követően. Az akkor már nyugdíjazott Carroll őrmester szintén felvette vele a kapcsolatot, és elmagyarázta, miért lopták el az autót, és hogy kötött ki a föld alatt. Kiderült, hogy a Los Angeles Times értesüléseivel ellentétesen a rendőrséget nem gyermekek értesítették. Ez a hamisított részlet csupán a rendőrség informátorát védte, aki végül elvezette a kopókat a hátsó kertbe, és aki elmondta, nem ellopták az autót, csupán Cruz biztosítási csalásáról van szó.

Caroll szerint a tolvajoknak fizettek azért, hogy ellopják az autót, és darabokra szedjék, ám ehelyett egyszerűen elásták abban a reményben, hogy egyszer majd visszatérhetnek hozzá. A járőr Hófehérke és a vadász történetéhez hasonlította az esetet, ugyanis a tolvajoknak nem volt szívük egy ilyen gyönyörű autót darabokra szedve értékesíteni, így inkább eltemették, aminek köszönhetően ma is működőképes. (A hollywoodi körítés helyett valószínűbb, hogy a bűnözőket nem a luxuskocsi fénye hatotta meg, hanem így próbáltak meg egy késöbbi értékesítés folyamán még több bevételre szert tenni.) Ami a tolvajokat illeti a rendőr szerint sohasem találták meg őket, az ügy megoldatlan maradt. Hogy ki volt a rejtélyes informátor, azt sem lesz belátható időn belül nyilvános.

https://www.vintag.es/2018/09/buried-ferrari-dino.html

Címkék: 
.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 Vár a Costa del Sol