Egy éjszaka, öt pocokA gyöngybagoly tollain tükröződő holdfény megbénítja a pockokat


A gyöngybagoly legjellegzetesebb azonosítójegye a szemeit körülölelő nagy, fehér tollakból álló úgynevezett arcfátyol. Régóta gyanítják a kutatók, hogy ennek a látásban lehet szerepe, például összegyűjti az éjszaka látható kevéske fényt. Csakhogy az arcfátyolnak ennél támadóbb jellegű szerepe is van – derült ki a Nature egyik társlapjában közölt kutatásból. A prédára tükrözi a holdfényt, amitől szerencsétlen úgy megrémül, hogy néhány pillanatra teljesen lebénul. Ez az idő pont elég ahhoz, hogy a bagoly gyomrában végezze.


Gyöngybagoly
 

A Lausanne-i Egyetem kutatói úgy találták, hogy újhold idején, amikor viszonylagos sötétség van, a gyöngybagoly két színváltozatának (barna és fehér) egyedei ugyanolyan sikeresek a vadászatban: átlagosan 5 pockot kapnak el éjszakánként.

Amikor viszont telihold van, a fehér baglyok sokkal hatékonyabb ragadozók.

Ez azért furcsa, mert józan ésszel az ember azt gondolná, hogy a fehér baglyokat könnyebben kiszúrják a pockok, így könnyebben elmenekülhetnek előlük. De, pockok lévén, a józan ész kevéssé játszik szerepet döntéseikben. A baglyot látó pocok két dolgot csinálhat: vagy megmerevedik, és reméli, hogy a mozgásra érzékenyebb madár nem látta meg, vagy rohan az életéért. Csakhogy a fehér bagoly olyan élesen virít az egyébként koromfekete éjszakában, hogy a pocok lefagy, amikor meglátja, és akár öt másodpercig is mozdulatlan marad. Ez az idő bőven elég a bagolynak arra, hogy meglássa és lecsapjon rá.

Olyan ez, mint az éjszakai úton átkelő szarvas, amely az autó fényszóróját látva ott marad állva az út közepén. Az eredmény nagyjából hasonló.

Mindez sok kérdést vet fel. A hím gyöngybaglyok között több a fehér, mint a nőstények között. Úgy tűnik hát, hogy a szexuális szelekció is kedvez a fehér tollazatnak. Ez érthető is, hiszen míg a tojó költi a tojásokat, a hím vadászik neki. Vagyis a fehér baglyok hasznosabb párjai lehetnek a nőstényeknek, így őket preferálhatják.
De akkor miért maradnak fenn a barna baglyok? Valószínűleg ezek rejtőszíne hatékonyabb, ami főként fiókakorban lehet fontos, amikor a baglyot is veszélyeztetik a ragadozók.

Mitől bölcs a bagoly?


Valójában semmitől. Azért tartják a mesék bölcsnek, mert a szeme körüli tollgyürű hasonlít a szemüvegre. Régen   csak olyanoknak volt szemüvege, akik nagyon sokat tanultak és bölcs emberek lettek.

New York Times
Index

.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 
 Vár a Costa del Sol