.

Egészségünk őre: a C vitaminA C-vitamin szerepét és fontosságát Szent-Györgyi Albert (1893-1986) kutatta és bizonyította, amiért 1937-ben orvosi és élettani Nobel díjat kapott.Nobel-díj átadásakor mondott beszéde Stockholmban
 
Kutatása alapján eleinte naponta 1.000 mg, később 4-5.000 mg, idős korára pedig 8.000 mg C vitamint szedett télen-nyáron. 93 éves koráig élt, szellemileg, testileg frissen. Autóbalesetben halt meg teljesen egészségesen.

Példája azonban nem volt elég inspiráló az orvos társadalomra, mert az egész világon csupán 100 mg körül mozog az ajánlott napi mennyíség. Magyarország ezen a téren kicsit alúlteljesít, mivel Horacsek Márta, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) osztályvezetője. szerint  "80 milligramm a lakosság 97,5 százalékának esetében fedezi a napi C-vitamin szükségletet"
 
Ez már olyan alacsony érték, hogy a C vitamin hatásával foglalkozó kutatóknál kiverte a biztosítékot. Ha csak ennyi C-vitamint fogyasztanánk naponta, akkor tulajdonképpen folyamatosan a skorbut állapotában élnénk. Újabb tanulmányok azt mutatják, hogy naponta minimum 500 milligrammot kell fogyasztanunk, miáltal már látványosan csökken a rákos megbetegedések, a szív- és érrendszeri problémák, vagyis a halálozás kockázata.
Linus Pauling Nobel-díjas tudós és munkatársai szerint napi 1000 milligramm C-vitamin feltűnően növeli a rákos betegek túlélési idejét. Azt állítják, hogy a szív- és érrendszeri károsodások mutatói javulhatnak ekkora adagtól - írja Dr.Lenkei Gábor.
És hol van ez Szent-Györgyi Albert napi 4-5000 milligramjától?

Annak idején Adolf Hitler számoltatta ki orvosaival, hogy mi az a minimális C-vitamin mennyiség, amit biztosítania kell katonái számára, hogy elkerüljék a skorbutot (C-vitamin hiány) utolsó, legsúlyosabb fázisát. Ezt napi 60 mg-ban határiozták meg.  Ezt az értéket emelték meg 20 mg-mal és ez szerepel ma is hivatalosan ajánlott mennyiségként Magyarorszégon. Pedig már 70 éve is tudták, hogy ez a minimális, végső mennyiség
 

Skorbut a C-vitamin hiánya miatt kialakuló súlyos táplálkozási betegség. Az egyoldalú étkezés a nyers gyümölcsök és zöldségek hiánya miatt régebben főleg a tengerészek körében fordult elő.

Vasco da Gama 1499-es indiai útján legénységének csaknem felét, Magellán több mint felét vesztette el e hiánybetegség miatt.

Tünetei:   rossz közérzet és étvágytalanság, fogyás, kimerültség, ingerlékenység, az ízületek érzékenysége, izomgyengeség,  vérző begyulladt fogíny majd később egyéb vérzések, gyulladások, ínysorvadás, vérszegénység


A vitaminok fogyasztása erőssé teszik a szervezetet, de ezek közül is kiemelkedik a C-vitamin, ami egyfelől sok minden betegséget megelőz (napi 1.000-2.000mg), másfelől ha baj van, nagy dózisban segít.

Influenza esetén napi 10.000 mg is szedhető, hiszen betegségkor akár több nagyságrenddel is megnő a szervezet C-vitamin igénye. Így, egy komolyabb influenza 1-2 nap alatt is elmúlhat, elmaradnak a szövődmények és az antibiotikumok, valamint a hosszú munkaképtelen állapot. Ekkora dózist nem egyszerre, hanem egész napra elosztva 4-5 részletben kell bevenni.


Szent-Györgyi Albert 73 éves korában daganatot kapott. Környezetében mindenki megijedt, ő azonban ezt egy lehetőségként élte meg. C-vitaminnal, és egészséges életmódjával ki is gyógyította magát néhány hónap alatt!.

93 éves korában szándékosság gyanújára okot adó autóbalaesetben halt meg.


 


 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 Vár a Costa del Sol