Drasztikus mértékben fogynak a vadon élő állatokA vadon élő állatok 60 százaléka eltűnt 1970 óta, a WWF jelentése szerint


A Természetvédelmi Világalap (WWF) nyilvánosságra hozta legújabb Élő Bolygó Jelentését, amely a Föld egészségének állapotát mutatja be, és meglehetősen szörnyű képet fest az emberiség növekvő lábnyoma által okozott károkról.
 
A WWF kétévente teszi közzé az Élő Bolygó Jelentéseit, és a 2016-os utolsó kiadásban a globális állati populációk jelentős csökkenéséről számolt be. A gerinces állatok száma több mint felére esett vissza 1970 és 2012 között. A jelentés arra figyelmeztet, hogy ha ilyen ütemben folytatódik az élővilág pusztulása, akkor az állatok mintegy 67 százaléka 2020-ra eltűnik. (1)

Az emberiség élelmiszer- és energiaigénye a leginkább károsító tényező, és a helyzet az elmúlt két évben sem javult. Az az igény, amellyel a bolygó természeti erőforrásait felhasználjuk az életmódunk fenntartására, továbbra is hatalmas károkat okoz a biodiverzitás számára világszerte

A WWF most azt mondja, hogy 1970 és 2014 között átlagosan 60 százalékkal csökkent az emlősök, a madarak, a halak, a hüllők és a kétéltűek száma.

Ez a szám a WWF Élő Bolygó Indexén alapul, amely a globális diverzitást követi nyomon, melynek keretében több mint 4000 gerinces faj 16704 különböző populációját figyelik.

Az élőhelyek elvesztése és degradációja, valamint a túlhalászás és a túlvadászás számít a legfőbb veszélyeztető tényezőnek az állatvilág számára. A jelentés azt is kimondja, hogy a Földön az elmúlt 30 évben a sekély vízi korallok mintegy 50 százaléka eltűnt, továbbá az Amazonas esőerdeinek 20 százaléka.
 
"Ez a jelentés egy hatalmas figyelmeztetés a számunkra," - mondja Carter Roberts, a WWF-US elnök-vezérigazgatója. "A túlélésünkhöz nélkülözhetetlen természeti rendszerek - az erdők, az óceánok és a folyók - továbbra is hanyatlóban vannak, a világ élővilága folyamatosan csökken. Mindez arra emlékeztet minket, hogy változtatnunk kell, itt az ideje, hogy egyensúlyba hozzuk a fogyasztást a természet igényeivel, és hogy megvédjük az egyetlen bolygót, amely az otthonunk."

A szomorú statisztikák ellenére a WWF rámutat arra, hogy még nincs túl késő változtatni a dolgokon, és hogy a természet védelme segít megvédeni az embereket is. A legfontosabb kihívás a fejlődéssel kapcsolatos megközelítés megváltoztatása, amely globális erőfeszítést igényel.

(1) - https://www.worldwildlife.org/pages/living-planet-report-2018    
ujvilágtudat
 
.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 
 Vár a Costa del Sol