.

December 21. téli napfordulóAz idén december 21-én, 22:óra 23 perckor indul el a nap látszólagos égi útján észak felé. Innen kezdve hosszabbodnak a nappalok, rövidebbé válnak az éjszakák.


A tél kezdete a meteorológusok szerint december 1-jére esik, a csillagászok szerint viszont a téli napfordulóra. A meteorológusok ugyanis az éves időjárási változásokból indulnak ki, míg a csillagászok azt figyelik, hogyan viszonyul a Föld helyzete a Naphoz.

A napforduló (latinul solstitium (sol+stare)) csillagászati kifejezés, mellyel a Napnak a Föld egyenlítőjéhez való helyzetét fejezzük ki. Valójában az év két pillanata: a Nap legmagasabb déli pozíciója a Baktérítőn, illetve északi pozíciója a Ráktérítőn; az az időpont, amikor (látszólagos) éves égi útján a Nap észak-déli mozgása ellentétes irányúra változik.A Nap legnagyobb látszólagos magassága a napfordulók és nap-éj egyenlőség idején. A Nap ilyenkor  a Ráktérítő (tél),  Baktérítő (nyár), középen pedig az Egyenlítő (nap-éj egyenlőség)  felett jár.

Nemcsak Karácsonyt ünneplik decemberben

A téli napforduló évezredek óta nevezetes dátum: a rómaiak Saturnalia néven rendeztek fesztivált, amelyen megajándékozták egymást, illetve a rabszolgáknak ezen a néhány napon nem kellett dolgozniuk, egyenlőknek tekintették őket.

A pogány germán és viking törzsek Yule ünnepén a Nap visszatérésére készültek 3-12 napon át, ilyenkor Yule-fát díszítettek fel mécsesekkel, illetve ajándékokkal, amelyekkel az istenek jóindulatát kívánták elnyerni. Az észak-arizonai hopi indiánok Soyal ünnepén megtisztulási, ajándékozási szertartásokkal várták a Kacsináknak nevezett védőszellemek eljövetelét. A perzsáknál Azar hónap utolsó napjára esik a téli napforduló, amelyen a vallásuk megváltójaként tisztelt Mithrát, a felkelő nap istenét ünnepelték napkeltéig tartó virrasztással és különleges finomságokkal, mint a gránátalma vagy a dió.

A kínai Dong Zhi a tél érkezésének ünnepe, amelyen összegyűlnek a családok, és hálát adnak a lezárult mezőgazdasági szezonban kemény munkával szerzett javaikért – jeles étek a tangyuannak nevezett színes, édes, töltött rizsgolyó.

A középkorban úgy tartották, hogy a Föld a világ központja, és a Nap és a csillagok a Föld körül keringenek. A reneszánsz idején, 1510-ben Nikolausz Kopernikusz lengyel csillagász forradalmi elmélettel állt elő: nem a Nap kering a Föld körül, hanem a Föld kering a Nap körül, a Hold pedig a Föld körül

Kopernikusz elmélete bebizonyosodott, de nyelvünkben továbbra is él a napforduló kifejezés, mivel ez fejezi legjobban a Nap látszólagos égi útjának változását.

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja