.

Bennünk dolgozik, irányít, de mégsem tudunk rólaA tudomány mára már bizonyította a tudatalatti létezését. A tudatalattit legjobban egy jéghegyhez lehet hasonlítani, ahol a vízből kiemelkedő rész az amiről tudunk, a víz alá merülő nagyobb rész pedig az, amiről nem is gondoljuk, hogy létezik.

 
 

A tudatalatti pszichológiai fogalom; olyan aktív lélektani folyamatok jellemzője, amelyek nincsenek a tudat értelmi tevékenységének középpontjában, a háttérből azonban mégis hatnak a tudatos folyamatokra.

Wikipédia


Ez a hivatalos leírás ugyan magyarul van, de sikerült olyan tudományosan megfogalmazni, hogy a legtöbb ember nem is érti miről van szó. Érthető magyar nyelvre lefordítva körülbelül így hangzik:

A tudatalatti nem más, mint viselkedésünket a háttérből irányító folyamat.


Mikor alszunk, vagy emésztünk, lélegzünk, vagy éppen dolgozik az immunrendszerünk, bele sem gondolunk, hogy az ezerféle létfenntartáshoz szükséges folyamatot nem a tudatos elménk, hanem a tudatalattink irányítja. Tudatos gondolkodásunkkal nem tudjuk meghatározni hogyan dobogjon a szívünk, hogyan gyógyúljon be egy seb, hogyan nőjön a körmünk. Ezen folyamatok irányítása észrevétlen, nem tudatos gondolataink által vezérelt folyamat.

Jó-jó, mondhatjuk, ezek bele vannak kódolva a sejtjeinkbe, ezek alapvető biológiai folyamatok, ezért minek foglalkozzunk vele. Igen ám, de a tudatalatti nem csak fizikai állapotunkat  irányítja, hanem érzéseinket is, ezen keresztül pedig befolyásolja cselekedeteinket.
 

Egy egyszerű példa

A férfiak ösztönösen vonzódnak azokhoz a nőkhöz, akiknek tág a pupillájuk. Ha egy nő érzelmileg érintve van és tetszik neki a férfi, akkor a pupillája kitágul. Ha ezzel szemben közömbös vagy érdektelen a számára, akkor a pupilla jellemzően kisebb. A férfiak tudatosan már rég elfelejtették a szem üzenetét, de a tudatalattijuk mind a mai napig tisztában van vele, hogy egy kitágult pupillájú nőnél sokkal több esélyük van, így jobban is vonzódnak hozzájuk.Ez a gyönyörű nő nem rád vár


A férfiak persze mit sem tudnak a tudatalatti munkájáról és fogalmuk sincs, hogy miért vonzódnak a tágabb pupillájú nőkhöz, még azt sem tudják, hogy a tág pupilla az, ami vonzza őket.
 


Nem olyan szép az arca, de megfog a tekintete


A tudatalatti úgy irányít, hogy nem is tudunk róla. Befolyásolja döntéseinket, érzelmeinket, gondolatainkat. Megmagyarázatlan cselekedeteink kiváltó oka a tudatalattiban keresendő.

Azért van egy jó hír is:   A tudatalattit lehet programozni.

Niemöller Martin (1892–1984), német protenstáns lelkész egy ideig tüdőrákban szenvedett, de rájött, hogyan ültesse a tökéletes egészség gondolatát a tudatalatti elmébe:
"Két vagy három alkalommal egy nap a testem és a lelkem nyugalmi állapotba helyezem: A lábaim teljesen nyugodtak, a lábaim ellazultak. Most a gyomrom izmai lazulnak el. A szívem csendesen ver, a légzésem nyugodt és ellazult. A fejem és az egész testem teljesen nyugodt és csendes. Öt perc múlva, amikor egy álmos állapotba kerülök, megismétlem: 'Isten tervének tökéletessége bennem talál kifejeződésre. A tudatalattimat kitöltik a gondolatok, hogy teljesen egészséges vagyok. A képem isten előtt makulátlan.'"
Ennek a papnak sikerült meggyógyítania önmagát.

A tudatalattinkban vannak azok a régről származó, mára elfelejtett emlékek is, amelyek  meghatározzák viselkedésünket. (Félek a kutyáktól, nem tudok zárt helyen lenni, úszáskor nem tudom a fejem a víz alá tenni, félek a sötétben, tériszonyom van, valaki szimpatikus, vagy nem szimpatikus, és még rengeteg hasonló érzés.)  Ezek a "megmagyarázhatatlan" érzések kihatnak cselekedeteinkre, viselkedésünkre. A tudatalatti programozásával szerencsére meg lehet változtatni életünket megkeserítő érzéseket.. A tudatalatti kitakarításával meg lehet szüntetni a szorongást, az önbizalom hiányát, és azokat a rossz beidegződéseket, amelyek nehezítik életünket.

Erre ma már sok módszer létezik. A sok módszer közül az utóbbi években Vianna Stibal által kidolgozott Theta Healing viszi a pálmát, amely egyszere hat a tudatosra és a tudatalattira. Hatékonyságát rohamos terjedése mutatja, és azt is mennyire szükség van egy ilyen gyógymódra.
 

P.R.
Címkék: 

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja