Az USA állampolgárainak százezreivel kisérletezett tudtuk és belegyezésük nélkül
Az öbölben cirkáló hajókról engedték a városra a Serratia marcescens baktériumot

 
Hiába hangzik a képtelen összeesküvés-elméletekben hívők agyszüleményének, az amerikai kormány valóban végrehajtotta San Franciscóban a világtörténelem egyik legnagyobb szabású emberkísérletét 1950-ben – az alanyok tudta és beleegyezése nélkül.
A cél az volt, hogy felmérjék, mennyire veszélyeztetett a párás, ködös levegőjéről híres város egy tenger felől végrehajtott biológiai támadás esetén – és persze tapasztalatokat gyűjtsenek arról is, milyen hatékonysággal lehetne ily módon támadni egy ellenséges várost.
A teszt során a haditengerészet hajói egy hétig naponta milliárdszámra szórtak szét a Serratia marcescens és Bacillus globigii baktériumokat a San Franciscó-i öbölben. Az ártalmatlannak hitt, viszont könnyen kimutatható mikroorganizmusok jelenlétét aztán a város számos pontján ellenőrizték. A kísérlet sikeresnek bizonyult, a becslések szerint akkoriban 800 ezres város minden lakója percenként 5000-nél is több baktériumot lélegzett be a teszt idején.
         A híres villamos visszafordítása a végállomáson                                            Kínai negyed 1955
 
Sok embernél okozott enyhébb panaszokat a baktériumfelhő, de egy bizonyos Edward Nevin minden bizonnyal a kísérlet következtében vesztette életét. A 75 éves férfi éppen egy műtétből lábadozott a teszt idején, és két nappal a szórás befejezése után súlyosan megbetegedett. Vizeletében a Serratia marcescens jelenlétét mutatták ki az orvosok, akik hiába küzdöttek az életéért. Másik tíz, hosszú kórházi kezelésre szoruló ember mintáiban is kimutatták a korábban csak tankönyvekből ismert baktériumot, de ők végül túlélték a fertőzést.
Az amerikai hadsereg titkos biológiai hadviselés programjának keretében még évtizedekig folytattak hasonló kísérleteket: a kutatók szerint 1950 és 1966 között 239 esetben juttattak sűrűn lakott területek levegőjébe különböző mikroorganizmusokat.   - írja az index


A megfertőzött város

 

 
Nyaraljon Costa del Solon!
 Vár a Costa del Sol

 


Álmaid útján: Czibere Csilla blogja