Angol város, amit a viharok pusztítottak el a 13. 14. századbanA tengeri üledék vizsgálata megerősíti a történelmi feljegyzéseket, amelyek szerint vad viharok pusztították el a brit Atlantiszként emlegetett Dunwich városát, amely a 11. században Anglia tizedik legnagyobb települése volt - közölték a kutatók.

A városra a 13. és 14. században rendszeresen, évtizedeken át évente legalább egyszer hatalmas vihar csapott le, a hajdani település maradványai ma nagyrészt víz alatt vannak, írja az MTI a BBC cikkének összefoglalójában.


A viharok napjainkban is félelmetes hullámokat gerjesztenek

David Sear, a Southamptoni Egyetem professzora, aki 2008 óta kutatja Dunwich történetét, úgy véli, az orkánok az Anglia déli partjainál 2013-14-ben kitört viharokra hasonlítottak.

A Dunwich környékén három éven át végzett kutatás során a búvárok ultrahanggal térképezték fel a tenger fenekét, míg mások átkutatták a mocsarakat és a pusztuló sziklákat.

"A klímaváltozás és a parti erózió csodálatos története tárult fel előttünk" - értékelte az eredményeket Sear.

Dunwich a 11. században Anglia tizedik legnagyobb városa volt, ma mintegy 120-an lakják. Az 1286-os és az 1326-os hatalmas vihar rombolta le kikötőjét, ekkor indult hanyatlásnak a település.


A régi város helyén ma már csak a tengerparti föveny látható

Már semmi sem látszik a tengerparton. Mindent eltakart az iszap és a homok.

 

A pollenelemzés arra világított rá, hogy 1338-tól, amikor egy újabb hatalmas égi háború iszappal temette be a kikötő maradványait, az emberek elkezdtek máshova költözni.

A sziklákról gyűjtött üledék a történeti forrásoktól függetlenül bizonyítja az ott leírt viharokat - magyarázta a professzor.

A város védőárkának kormeghatározásakor a kutatókat meglepte, hogy a település eredete a vaskorig nyúlik vissza.


13.századi templom és sírkert Dunwichben

A víz alatti ultrahangos kutatással egy sor épületmaradványra bukkantak: négy templomra, feltehetőleg a régi vámház romjaira és egy hajóroncsra. A 32 méteres hajó 1750 után épülhetett, eredetét a helyi múzeumok segítségével még kutatják - tudatta Sear.

Egy tavalyi ásatáskor bizonyítékot találtak a város eddig véltnél korábbi, vaskori eredetére és arra is, hogy már a normann hódítást követő gyors növekedés előtt is jelentős angolszász kikötő működhetett Dunwichnál.


Forrás:  index / bbc.com

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

.Vár a Costa del Sol