.

7 betegség, amit a D-vitamin hiánya is okozhat.A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, viszont kellő mennyiségben az előállítására nem mindig képes

Wikipédia

 

D-vitaminról


A D-vitamin segíti szabályozni a kalcium szintjét a szervezetben. Fő feladata elsősorban, hogy kinyerje a belekből a kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfátot és a cinket.

Becslések alapján 1 milliárd ember szenved D-vitamin hiányban a világon, aminek 40-75%-a felnőtt. Ennek az lehet az oka, hogy természetes formában csak néhány élelmiszer tartalmaz D-vitamint, valamint az ultraibolya napfényből állítja elő bőrünk a napsütéses időszakban, ami nem elegendő a szervezetünk számára.Gyakori betegségek, amit a D-vitamin hiánya okoz:

1. Szívbetegség

Azok az emberek, akik D-vitamin hiányban szenvednek, 32%-kal nagyobb a kockázata a szívbetegség kialakulásának, mint akiknek elegendő mennyiség van a szervezetükben. A D-vitamin csökkenti a gyulladásos megbetegedések kialakulását és támogatja immunrendszerünket, valamint csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását.

2. Gyulladásos bélbetegségek

Európában és az Egyesült Államokban végzett vizsgálatok során azonosították a kapcsolatot a D-vitamin hiánya és a gyulladásos bélbetegségek között. A kutatás alapján ott, ahol a lakosság többet tartózkodik természetes napfényben, kevesebb a bélbetegek száma is.

3. Alzheimer-kór

Azok a felnőttek akik D-vitamin hiányban szenvednek, 53%-kal nagyobb a kockázata, hogy később demenciában szenved majd. A hiányhoz, ha tápanyag hiány is társul, akkor 122%-ra növekedett a kockázata, hogy Alzheimer-kór alakul ki nála.

4. Vesebetegség

Egy tanulmány kimutatta 5 éves periódust vizsgálva, hogy akinek a D-vitamin szintje alacsonyabb, annak kétszer akkora a valószínűsége, hogy vesebeteg lesz.

5. Csontritkulás

A D-vitamin jelentősen összefügg a csontritkulással, ugyanis segíti a kalcium és foszfát felszívódását az étrendből. Ezek segítenek megtartani csontjaink és fogaink egészségét, erősségét. A D-vitamin hiánya gyengíti a csontokat, ami könnyebb csonttörést eredményez.

6. Kettes típusú cukorbetegség

Egy tanulmány szerint, a megfelelő D-vitamin szint csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

7. Merevedési zavar

A leggyakoribb szexuális problémát a férfiak körében, okozhatja más egészségügyi zavar is, mint például a cukorbetegség vagy prosztatarák. Tavaly a Journal of Sexual Medicine közzétett egy tanulmányt, amiben megállapították, hogy súlyos merevedési zavart okozhat a D-vitamin hiánya is. írja a natur hírek


D-vitamin szedés

Hogyan juthat több D-vitaminhoz természetesen?

  • Tartózkodjon elegendőt a napon! (szolárium nem jjó)
  • Egyen D-vitaminba gazdag ételeket, mint a lazac, tonhal vagy a gomba!
  • Mozogjon rendszeresen, az is segíti a D-vitamin termelést!
Egyéb D-vitamin források:
  • tőkehalmájolaj
  • olajos halak (lazac, makréla, stb)
  • tojás sárgája
  • máj

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 Vár a Costa del Sol