400 évig él a grönlandi cápaA grönlandi cápa a leghosszabb életű gerinces a világon, legalább 400 évig él – állapította meg új mérési módszerekkel egy nemzetközi kutatócsoport. A tudósok szerint leginkább az veszélyezteti a gerincesek matuzsálemét, hogy nemi érése a frissen mért adatok alapján csak 150 éves kora körül fejeződik be – írta a Koppenhágai Egyetem munkatársa, Julius Nielsen vezette kutatócsoport a Science tudományos lap aktuális számában.

A grönlandi cápa (Somniosus microcephalus) az Atlanti-óceán északi részén és a Jeges-tengerben él, öt méternél jóval hosszabbra is megnő. Abból, hogy nagyon lassan növekszik – valószínűleg évente csak egy centiméterrel lesz hosszabb –, a tudósok régóta arra következtettek, hogy igen sokáig él.

gronlandi-capa
Forrás: Julius Nielsen

A hagyományos korbecslés ezeknél a porcos halaknál nem lehetséges, mert nincsenek elmeszesedett szöveteik – írta a Nielsen vezette kutatócsoport. Ehelyett a szemlencse fehérjéinek radiokarbonos elemzését használták a halak életkorának meghatározására. A kutatók 28 nőstény cápát vizsgáltak meg, melyeket több expedíció alkalmával fogtak ki, nagyságuk 80 centimétertől jó öt méteresig terjedt. Átlagéletkoruk a mérések alapján 272 év volt. A legnagyobb megvizsgált példány 392 éves volt. A gerincesek között hosszú életűnek számít a grönlandi bálna is, mely 200 évnél is tovább élhet. A grönlandi cápa rekordját az állatvilágban túlszárnyalja a Balti-tengerben is megtalálható sellőkagyló, mely akár fél évezredet is megérhet.

A friss mérések alapján a grönlandi cápa négyméteresre megnőve fejezi be a nemi érést. A jelenlegi kormeghatározás szerint ez azt jelenti, hogy 150 évig kell élnie, míg szaporodóképes nem lesz. „Azt tudtuk, hogy a grönlandi cápa sokáig él, ám hogy ilyen sokáig, az meglepetés volt. Most azt lenne érdekes kinyomozni, miért ilyen hosszú az élettartama” – mondta Jürgen Kriwet, a Bécsi Egyetem paleontológiai intézetének munkatársa, aki nem vett részt a kutatásban. Az élettartam nagyságát gyakran a testmérettel hozzák összefüggésbe, ám a grönlandi nem a legnagyobb testű cápa, és nem is az egyetlen, amely ilyen hideg vizekben él – magyarázta Kriwet.

A grönlandi cápát a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a mérsékelten fenyegetett kategóriába sorolták. Mivel az állat gyakran kerül a halászok hálójába, Kriwet arra hívta fel a figyelmet, hogy a fajt különösen sebezhetővé teszi az igen késői nemi érés.

Forrás: NOAA Okeanos Explorer Program2013 Northeast U.S. Canyons Expedition

.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 
 Vár a Costa del Sol