.

40 ezer éves farkasfej került elő a fagyott talajból Szibériában40 ezer éves levágott farkasfejet találtak Szibériában

 

A szibériai permafroszt (állandóan fagyott talaj) lassan elveszíti nevének értelmét. Hiszen az állandóság már a múltté, a klímaváltozás miatt ott is kiolvad a talaj, ahol ezt még néhány évtizeddel ezelőtt is elképzelhetetlennek tartották.

A kiolvadó talajból sorra kerülnek elő az évszázadokkal vagy évezredekkel ezelőtt eltemetődött és megfagyott leletek, élőlények, sőt kórokozók is.
 

A levágott farkasfej
 

Most egy 40 ezer évvel ezelőtt levágott farkasfejet találtak Jakutföldön, a Tirekhtyakh folyó partján. Helyiek éppen mamutagyart kerestek (amely az elefántcsont kereskedelmének betiltása után egyre többet ér), és akkor találtak rá a pórul járt ragadozó fejére. Ezután eljuttatták a Jakut Tudományos Akadémia mamutkutató intézetébe. Hogyan, kik és miért vágták le az állat fejét, egyenlőre csak találgatják
 

fej körülbelül 40 centiméter hosszú, ami egy modern kori farkas testének körülbelül a felét teszi ki, ami átlagosan 66 és 86 centiméter között mozog.


A The Siberian Times szerint ezek az első, ilyen kitűnő állapotban megőrzött, felnőtt farkas maradványok amelyek a Pleisztocén korból származnak.
 
A farkas koponyájának CT-felvétele
 

A térségben már korábban is találtak megfagyott farkaskölyköket, de a felnőtt farkas újdonságnak számít. A lágy szövetei is rendkívül jó állapotban megőrződtek, jelenleg képalkotó eljárásokkal készítenek térbeli modellt a koponyájáról és az agyáról, illetve svéd kutatók a DNS-ét elemzik.

Nemrégiben egy barlangioroszlán-kölyköt találtak ugyanott, és az intézet igazgatója, Albert Protopopov azt várja, hogy az olvadással csak sokasodni fognak a leletek. Egy kiolvadt csikóban folyékony vért és vizeletet is találtak, és azt remélik, hogy a kinyert DNS-ből klónozni tudják az állatot

Forrás: CNN

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 
 Vár a Costa del Sol