.

2035-re a magyar férfiak nagy része nem lesz képes gyermeket nemzeni



Ha semmi nem változik, a férfi meddőség 2035-re olyan kritikus szintre érhet, hogy már igen sokan nem lesznek képesek megtermékenyíteni a nőket.


A népességfogyásról és a férfi meddőségről február 23-án, Budapesten tartott kerekasztal beszélgetésen neves szakemberek elemezték a problémát, amit így jellemeztek:

A magyar férfiak megtermékenyítő képessége 20 éves távlatban a "megtermékenyítésre alkalmatlan" szint felé mutat és már most is minden ötödik fiatal férfit érint.
 

A kerekasztal résztvevői: Dr. Szűcs Erzsébet, a NEFI főosztályvezetőnője, Dr. Molnár Katalin főgyógyszerész, Prof. Dr. Balásházy Imre, a Tudomány a Családért Egyesület elnöke, Prof. Dr. Lovas Rezső, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, és Prof. Dr. Ősapay György, az MTA doktora.


"1938-ban volt az első olyan felmérés, amikor azt találták, hogy 120 millió spermium volt 1 ml ondóban. Ez a statisztikai adat a 90-es évekre 70 millióra csökkent, és ha grafikusan továbbvetítjük a tendenciát, azt látjuk, hogy 2035-re olyan alacsony spermiumszámhoz érünk, ahol az andrológusok és a WHO szerint a férfiak nem képesek megtermékenyítést elérni, az átlagos spermiumszám 20 milliós érték alá csökken. Ez a világszerte tapasztalható tendencia a népszaporulat olyan folyamatos csökkenését jelenti, hogy egyes nemzetek lassú kipusztulását eredményezheti" - mondta Prof. Dr. Ősapay György, a népszaporulat kérdésével, meddőségi problémák elemzésével, korrigálási lehetőségeivel foglalkozó szakember, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.


Egyre kevesebb van belőlük


Meddőségi problémával a férfiak nem akarnak szembesülni, és ha tudomást is szereznek róla, többnyire elutasítják a felelősségüket. "A férfiakban egyáltalán nem tudatosul, hogy ők is lehetnek meddők, a hibát mindig feleségükben, vagy párjukban keresik. Orvosi vizsgálaton kell átesniük ahhoz, hogy egyértelművé váljon bennük van a hiba. Utoljára a férfi foglalkozik magával és még akkor is hárít, pedig nincs rá oka. A terméketlenség ugyanis betegséget és nem impotenciát jelent, nem szégyellnivaló dolog" - mondta Dr. Szöőr Anna pszichológus.

A kerekasztal beszélgetésen Dr. Makay Zsuzsa szociológus, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos titkára megdöbbentő adatokról számolt be. A magyar népszaporulat régóta csökkenő tendenciát mutat, a családok gyermekszám átlaga 1,3-1.4 körüli. Ezen érték alatt nehezen lehet visszafordítani a csökkenést, a lakosság számának minimális szinten tartásához szükséges családonkénti 2 gyermekre pedig szinte lehetetlen visszahozni. Mindez történik annak ellenére, hogy a magyarországii népességfogyás megállítását szívügyének tekintő szakember szerint a hazai fiatalok többsége szeretne családot alapítani és gyermeket nemzeni.

"Egyre nagyobb probléma a meddőség Magyarországon, a gyermeket vállalók között minden ötödik pár hosszas küzdelmet folytat a kívánt babáért. Sokak számára meglepő lehet, de ma már az esetek 60 százalékában a férfiak, és csupán 40 százalékban 'felelősek' a nők az elmaradt gyermekáldásért. Ma már tehát a férfiakon múlik, hogy a világ kihal, vagy sem. Ugyanakkor fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a férfi meddőség kezelhető. Amennyiben a kiváltó okok szervi eredetűek, orvos segíthet. Amennyiben nem erről van szó, tehát a meddőség nem funkcionális eredetű, akkor életmódbeli változtatásokkal, helyes táplálkozással, alkalmas öltözködéssel, és gyógyhatású készítményekkel javítható a spermiumszám" - nyilatkozta Dr. Ősapay György.


sg.hu

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart



Vár a Costa del Sol