.

2013-ban Mohamed a legnépszerűbb fiúnév Angliában




Az Office of National Statistics (ONS – Nemzeti Statisztikai Hivatal) jelentése szerint 2013-ban a Mohamed volt a legnépszerűbb fiú név Angliában. Az iszlám próféta neve 2012-ben is csak 29 csecsemővel maradt el az első helytől.


Ennek ellenére a Mohamed név mégsem jelenik meg az ONS toplistáján, mivel többféleképpen is betűzik, amiket a hivatal külön nevekként kezel. Ha azonban összeadjuk a különböző variációkat, mint a Muhammad, Mohammed vagy Mohammad, akkor összesen 7445 csecsemő kapta ezt a nevet 2013-ban. A lista élén ennek ellenére az Olivér szerepel, 6949 brit szülő nevezte el így a kisfiát. Az ONS szerint így a Muhammad a 15., a Mohammed a 23. és a Mohammad a 57. legnépszerűbb név. 2012-ben összesen 7139 újszülött kapta ezen nevek valamelyikét. Londonban azonban egyesítés nélkül is magasan a lista élén áll a Mohammed.

A név a 3 millió muszlim lakosnak köszönhetően ennyire népszerű Angliában, mivel legtöbben legalább az egyik fiúkat a próféta után nevezik el. Nem csak itt, hanem a világban is ez a legelterjedtebb név a muszlim családokban, amire nincs ennyire kiugró példa a keresztény hitűeknél. Összesen több mint 150 millió embert hívnak Mohamednek.

Az eredmények valószínűleg megdöbbentik majd a brit közvéleményt, bár a legtöbb média csak az ONS eredményeire fog koncentrálni. Vagyis a Mohamedet a 15. helyre sorolják, figyelmen kívül hagyva a különböző írásmódokat. A top 20 nevet közzétéve pedig úgy tűnik, még mindig a hagyományos nevek dominálnak.

A név elterjedtsége is bizonyítja, hogy az iszlám domináns vallássá válik Angliában. 2002-ben a Mohamed különböző módú leírások összesítésével is csak a 61. legnépszerűbb fiú név volt. De az azóta eltelt években megduplázódott az Angliában élő muszlimok száma.

http://rewrite.origos.hu/s/img/i/0802/20080229muszlimar8.jpg


atv

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart



Vár a Costa del Sol