.

127 ezer szefárd zsidó leszármazott jelentkezett spanyol állampolgárságértLejárt az a határidő, amíg a Spanyolországból elüldözött zsidók leszármazottjai spanyol állampolgárságot kérhettek. 127 ezren jelentkeztek, többségük Dél-Amerikából.

 

2015-ben fogadta el a spanyol parlament azt a törvényt, amely lehetővé teszi a középkorban elűzött szefárd zsidók leszármazottjainak Spanyolországba települését. A spanyol állam a mórok kiűzése után, a XV. század végétől kezdve kényszerítette a zsidókat a keresztény hit felvételére, s akik nem engedelmeskedtek, kénytelenek voltak elhagyni az országot.


szefard zsidók elűzáse

A BBC beszámolója szerint a törvény elfogadását követően a legtöbben – húszezren – Mexikóból jelentkeztek, a második és harmadik helyen Venezuela és Kolumbia áll.

Nem volt könnyű megfelelni a feltételeknek, a jelentkezőknek igazolniuk kellett, hogy közük van a több száz évvel ezelőtt elüldözött személyekhez. Ez után a jelentkezőknek vizsgázniuk kellett a spanyol történelem és alkotmány ismeretéből, s azt is bizonyítaniuk kellett, hogy beszélnek spanyolul. Az új spanyol állampolgároknak nem kell Európába költözniük, az állampolgárságot felvehetik akár az országukban lévő spanyol nagykövetségen vagy konzulátuson is.

Madrid a szefárdok tekintetében kivételt tett: annak ellenére engedélyezte, hogy a jelentkezők a megkapott spanyol állampolgárság mellett megtartsák az eredetit is, hogy Spanyolország általában nem ismeri el a kettős állampolgárság intézményét. Portugáliában még nem zárták le a spanyolhoz hasonló programot.

Történészek szerint a tömeges kiutasítás előtt mintegy 200 ezer zsidó élt az Ibériai-félszigeten. Becslések szerint világszerte jelenleg kétmillió szefárd zsidó él. 2015 előtt is visszatérhettek Spanyolországba a szefárdok leszármazottjai, ám a folyamat jóval bonyolultabb és időigényesebb volt.
 

Spanyolország katolikus uralkodói 1492. március 31-én kelt rendeletükben ultimátumot adtak a zsidóknak, hogy vagy hagyják el Spanyolországot, vagy térjenek át a kereszténységre. A rendeletet már egy hónap múlva kihirdették, és 1492. július 31-én (Av havának 7. nap-ján) az utolsó zsidónak is el kellett hagynia Spanyolországot.  Néhány évvel később, 1496. december 5-én, Manuel portugál király a zsidóknak Portugáliából való kiűzését rendelte el.  Az Ibériai-félszigeten az utolsók a navarrai zsidók voltak, akiket 1498 márciusában űztek ki Navarrából.
Ezzel a katolikus királyok (izabell és Fedinánd) mgfosztották országukat a kereskedelmi és pénzügyi élet motorjától.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpart

 
 

1915-ben közel háromszáz katona tűnt el percek alatt egy csata kellős közepén úgy, hogy semmi nyomuk nem maradt.

Valami nagyon nem stimmel a koronavíussal kapcsolatban 
A patológusok megállapították: Nem a koronavírustól halnak meg az emberek
 Vár a Costa del Sol